AfterDawn logo

YouTuben videotoisto pätkii ja hyppii - jos estät mainokset (päivitetty)

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Googlen omistama YouTube aloitti sodan mainoksia estäviä käyttäjiä vastaan vuoden 2023 marraskuussa, kun YouTube alkoi tunnistamaan mainosestot ja varoittamaan käyttäjiä niistä.

Sittemmin mainosestojen käyttäjien ja YouTuben välille on syntynyt eräänlainen kissa-ja-hiiri -leikki, jossa YouTube vaikeuttaa mainosten estämistä askel kerrallaan.

Jo loppuvuodesta uutisoitiin, miten YouTube vaikuttaa hidastavan sivujensa toimintaa tahallaan mikäli käyttäjällä on käytössään jokin yleisimmistä mainosesto-ohjelmista.

Ongelma tuntui ratkenneen hetkeksi, mutta jo tammikuussa samankaltaista oiretta havaittiin YouTubessa.

Nyt mainoksia estävät käyttäjät ovat törmänneet uudenlaiseen toimintaan, sillä YouTube vaikuttaa pomppivan katsotun videon kohdissa sattumanvaraisesti - jälleen, ainoastaan mainoksia estävillä käyttäjillä.

Yleisin oire vaikuttaa olevan se, että video hyppää hetken katselun jälkeen suoraan videon loppuun.

Alla video siitä, miltä "ominaisuus" näyttää käytännössä:


New Youtube adblock weird behaviour - video automatically skips to the end
byu/SDHD4K inyoutube

Tälläkään kertaa Google ei ole ottanut kantaa tilanteeseen ja voi olla täysin mahdollista, että ongelma johtuu vain mainosesto-ohjelmassa olevasta bugista. Mutta toiminnasta alkaa muodostua jo varsin yleinen tapa YouTuben kohdalla, joten aivan sattumalta se ei vaikuta.

Tähän saakka mainoksia estävät käyttäjät ovat voineet luottaa siihen, että mainosesto-ohjelmaan tulee nopeasti päivitys, joka korjaa ongelman. Mutta jatkossa näin ei enää välttämättä ole, sillä Google aikoo lisätä viiveen siihen, miten nopeasti selainten lisäosat päivittyvät. Yhtiö voi tehdä näin, koska Googlen omistama Chrome on maailman ylivoimaisesti suosituin selain ja selaimen lisäosat jaellaan Googlen lisäosien kaupan kautta.

Myös epäviralliset kolmansien osapuolten YouTuben katseluun tarkoitetut sovellukset ovat tulilinjalla ja YouTube estää niiden pääsyn palveluunsa, mikäli ne eivät näytä mainoksia.

Näyttää myös siltä, että Google haluaa tiristää entistä isomman siivun mainostuloja irti YouTubesta, sillä mainoksia saattaa näkyä jatkossa myös videon ollessa paussilla.

Vaihtoehtona YouTube tietysti tarjoaa maksullista YouTube Premiumia, joka onkin hurjassa kasvussa maailmanlaajuisesti. Premiumissa mainoksia ei ole lainkaan. Ainakaan toistaiseksi.

Päivitys 29.5.2024: Google on kertonut 9to5Macille, että ongelma johtui YouTubeen tehdystä päivityksestä. Päivityksen tarkoituksena oli nopeuttaa YouTuben toimintaa, mutta ilmeisesti se on sotkenut samalla myös joidenkin mainosesto-ohjelmien toimintaa. Samassa lausunnossa Google myös alleviivaa sitä, että mainosten estäminen rikkoo YouTuben käyttöehtoja ja yhtiö ei hyväksy mainosten estämistä palvelussaan.

1 KOMMENTTI

zipzap1/1

Chrome vaihtui jo ja jotenkin juutuubin katselu vähentynyt.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki