AfterDawn logo

YouTube toimii tarkoituksella todella huonosti, jos estät mainokset

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Valveutunut kuluttaja on tiennyt jo pitkään, että Google ei ole hakukone, eikä se ole edes suosittuja verkkosivustoja ylläpitävä firma. Sen sijaan Google on maailman suurin mainoskone. Yhtiö on pala palalta kaapannut itselleen maailman mainosmarkkinat niin, että käytännössä kaikista maailman verkkomainoksista menee siivu Googlelle, tavalla tai toisella - riippumatta siitä käytkö Googlen sivuilla, AfterDawnissa tai vaikkapa Hesarin sivuilla.

Yksi Googlen mainosdominanssin kivijaloista on sen itse omistama, maailman suurin videopalvelu YouTube.

Ja YouTube on itsessään monien mielestä alkuperäinen syyllinen siihen, että kuluttajat alkoivat asentamaan selaimiinsa mainoksia estäviä lisäosia, kun videoiden alkuun tungetut videomainokset saattavat olla usein pidempiä kuin itse video. Samalla toki mainosestäjiä käyttävät käyttäjät tulevat siinä sivussa estäneeksi mainokset kaikilta muiltakin sivuilta.

Vuosien ajan Google on antanut tilanteen kärjistyä ja hyväksynyt sen, että osa kuluttajista estää YouTuben mainokset. Mutta viimeisen vuoden aikana nettijätti on ryhtynyt vastatoimiin - isolla kädellä.


Taustalla on pitkälti YouTube Premiumin kuluttajille tarjoama mahdollisuus ostaa itsensä "vapaaksi" mainoksista YouTubessa.

Mutta kaikki eivät tunnu vapaaehtoisesti hyppäävän mainosestäjistä maksaviksi kuluttajiksi, joten jo loppuvuodesta 2023 YouTube alkoi hidastamaan sivustoaan tarkoituksella niille käyttäjille, jotka estävät mainosten näkymisen YouTubessa.

Nyt vaikuttaa siltä, että YouTube on koventamassa panoksia tässä kissa-ja-hiiri -leikissä: ensinnäkin mainokset estävien lisäosien ja työkalujen käyttö rikkoo nykyisin suoraan YouTuben käyttöehtoja.

Toisekseen syksyllä aloitettu sivuston käytön vaikeuttaminen mainoksia estäville käyttäjille on nykäisty uusimpien tietojen mukaan uudelle tasolle.

Nyt koko YouTube-sivusto hidastelee - tarkoituksella - mikäli käytössä on mainosestäjiä. Mutta mm. videoiden suurentaminen koko ruudun kokoiseksi vaikuttaa olevan "rikki" niiltä käyttäjiltä, jotka estävät mainosten näkymisen. Videot myös nykivät, videoiden puskurointi ei enää toimi yhtä tehokkaasti ja niin edelleen.

Hidasteluista pääsee eroon joko kytkemällä mainosestot pois päältä - tai maksamalla kuukausihintaa YouTube Premiumista. Jotkut mainosesto-ohjelmat ovat päivittäneet ohjelmiaan niin, että ongelma on korjattu hetkeksi, mutta vastaavasti YouTube on pari päivää myöhemmin taas muuttanut toimintaansa niin, että hidastelu on palannut takaisin.

Lisäksi tänä vuonna Google hidastaa Chromen lisäosien päivitystahtia, jolloin mainosesto-ohjelmat eivät ehdi reagoida Googlen toimiin ajoissa.

2 KOMMENTTIA

DeNiWar1/2

Ja niitä mainoksia on jumalattoman paljon ja tiuhaan tahtiin, pahimmillaan muutamankin minuutin päästä edellisestä putkahtaa seuraava kaksoismainos, nykyisin vieläpä ohittamaton, jotka voi olla pitkiäkin. Lisäksi todella usein mainoksen jälkeen video ei kunnolla lähdekään jatkumaan vaan saattaa olla pitkäänkin pimeänä.

Tuo mainosten tiheys ja lisäksi se, että niitä ei ole millääntapaa edes yritetty ajoittaa sellaiseen kohtaan jossa puhe ei ole kesken, eli mainokset 99.99% varmuudella pätkähtää keskelle lausetta ja takuuvarmasti keskelle sen yksittäistä sanaa, on aivan h**vetin ärsyttävää.
(esim: "tässä uusin pelit(30sek+15sek automainos)ietokoneuutuus" jne...)
Kun ne mainokset olisivat edes sanan jälkeen niin ne eivät olisi aivan niin vihaa ja v*tutusta aiheuttavia. Ei luulisi olevan nykyiseen tekoälyaikaan vaikeaa havaita missäkohtaa puheessa yksittäinen sana on päättynyt ja ajoittaa mainos siihen eikä keskelle sanaa, ja vieläparempi jos mainos tulisi vasta lauseen loputtua mutta se nyt voisi olla tekoälyllekin vaikeampi pala kuin sanan päättymisen havainnointi.

YouTuben nimen voisi kyllä jo muuttaa ADTubeksi.

JannePanne2/2

Itsellä Brave selain ollut käytössä sen alusta alkaen ja täällä ainakin Youtube pelittää ihan niinkuin aina ennenkin, ilman mainoksia automaattisesti. On Brave ipadissä, kännykässä ja vanhanaikaisesti läppäristä hdmi piuha tv:ssä kiinni. Ihmetellytkin kun lukenut näitä uutisointeja, että milloinkohan alkaa se Youtube itselläkin pottuilemaan. No, ei ainakaan vielä.

Edit. Lisättäköön vielä että minulla oli jonkin aikaa Youtube Premium käytössä, mutta ainoa oikea hyöty siitä oli vain jos katseli tv:n sovelluksella Youtubea. Mutta se älytelkkarin sovellus nyt on niin kökkö, että kuka sitä oikeasti jaksaa edes käyttää. Valtaosa siis minun Youtuben katselusta tapahtuu läppärin kautta ison tv:n ruudulta. Ja enpä oikeastaan mitään muita sitten katselekaan, kuin satunnaisesti Netflixiä ja Areenaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT