AfterDawn logo

Opas: Halpa peli-PC, näistä osista se syntyy (kevät 2021)

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Halpa peli-PC voi kuulostaa jo terminä mahdottomalta yhdistelmältä, sillä pelaamiseen tietokoneella yleensä yhdistetään ne kaikkein kalleimmat osat ja budjetti on mielikuvissa jotain tuhansien eurojen hujakoilla. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan pelaamiseen erittäin hyvin pystyvän PC:n voi rakentaa selkeästi edullisemminkin.

Otimme oppaamme tähtäimeksi noin 600 euron hinnan, jolla laskimme että edullisen, mutta nykyaikaisen pelitietokoneen voi rakentaa järkevästi.

Tässä yhteydessä täytyy kuitenkin muistaa, että tavoitehintaan päästäksemme oletamme, että näyttö, näppäimistö, hiiri sekä Windows-käyttöjärjestelmän lisenssi löytyvät ostajalta jo ennestään. Mikäli näin ei ole, edellä mainittujen osien hankinta luonnollisesti nostaa lopullista hintaa ylöspäin. Mutta kun seuraavan kerran konetta päivittää, voidaan iso nippu näistä siirtää myös seuraavaan koneeseen, joten investointi on sinänsä pidempiaikainen.

Luonnollisestikaan kyseisellä koneella on turha haaveilla pelaavansa 4K-tarkkuudella pelejä tai hyppäävänsä virtuaalitodellisuuden peleihin, mutta rakennettava koneemme pystyy mainiosti pyörittämään 1080p -tarkkuudella (FullHD eli 1920x1080) nykyaikaisia pelejä.

Olemme pyrkineet kaikkien osien osalta löytämään oikean balanssin hinnan ja tehokkuuden välillä, mutta teknologia etenee ja hinnat elävät jatkuvasti, joten muutoksia tulee. Siksi pyrimmekin päivittämään artikkeliamme säännöllisesti, mutta suosittelemme myös kysymään neuvoa asiantuntevalta yhteisöltämme, keskustelualueidemme "Uutta tietokonetta hankkimassa" -ryhmässä.

Mutta aloitetaan, alla valintamme halvan pelaamiseen sopivan tietokoneen osiksi:

 1. Prosessori
 2. Emolevy
 3. Näytönohjain
 4. SSD-levy
 5. Virtalähde
 6. Kotelo
 7. Muistipiirit
 8. Muuta huomioitavaa
 9. AMD-paketin yhteenveto
 10. Intel-paketin yhteenveto


Paras edullinen prosessori peli-PC:hen

Pienellä budjetilla pelitietokonetta rakentavalla on kaksi tärkeää kysymystä ratkaistavana. Ensimmäinen näistä liittyy prosessorin, eli "tietokoneen aivojen" valintaan. Tässä valinnassa lompakkoa saa halutessaan avata aika reilustikin, mutta onneksi AMD:n ja Intelin välinen kisa on johtanut siihen, että myös budjettipuolelta löytyy erinomaisesti pelaamiseen soveltuvia vaihtoehtoja.

AMD:n ykköstykki tässä kisassa on AMD Ryzen 3 3300X-prosessori, joka tarjoaa mainiosti laskentatehoa pelaamista ja muutakin käyttöä varten.

Intelin vaihtoehtona suosittelemme vastaavasti i5-10100 -prosessoria, joka on kuta kuinkin tasoissa AMD:n vaihtoehdon kanssa hinnan osalta.
On koulukuntaeroja siitä, kumpi prosessoreista sopii pelaamiseen paremmin, mutta molemmat näistä ehdokkaista sopivat budjetilla rakennetun pelitietokoneen kasaamiseen mainiosti. Alta löydät tämän hetken halvimmat hinnat molemmille, joten kun pienellä budjetilla ollaan rakentamassa, valinta saattaa syntyä puhtaasti hinnan perusteella:

Tätä kirjoittaessa AMD:n prosessori maksaa noin 140 euroa ja Intelin noin 115 euroa.

Intelin prosessori voittaa AMD:n vaihtoehdon monissa nopeustesteissä (vertailua näiden kahden väliltä löytyy täältä), mutta häviävän pienillä eroilla ja täysin testistä riippuen. Molemmat prosessorit hoitavat hommansa siinä, että niiden ympärille rakennettu tietokone pystyy mainiosti pyörittämään nykyaikaisia pelejä 1080p-tarkkuudella.

Prosessorien markkina muuttui merkittävästi syksyllä ja loppuvuodesta 2020, kun sekä AMD että Intel ovat päivittivät mallistojaan ja tässä valitut suosituksemme ovatkin muuttuneet merkittävästi sitten alkusyksyn 2020.

Prosessoria ostettaessa kannattaa huomata, että prosessoreja myydään ns. boxed ja tray -mallisina. Näiden tärkein ero on se, että boxed -myyntipakkaus sisältää prosessorille elintärkeän tuulettimen pakkauksen mukana. Tray-myyntipakkaus sisältää ainoastaan prosessorin, joten joudut hankkimaan tällöin prosessorituulettimen jälkikäteen itse. Suosittelemme ostamaan budjettikonetta rakennettaessa ehdottomasti boxed-myyntipakkauksen.

Paras edullinen emolevy peli-PC:hen

Emolevyn valinnan tekee mielenkiintoiseksi se, että emolevy on tiukasti sidottu siihen, kumman edellä mainituista prosessoreista valitsit. Eli emolevyt ovat kytköksissä suoraan siihen, millainen prosessori niihin aiotaan laittaa - ja toisinpäin.

Karkeasti sanottuna, AMD:n prosessorin voi liittää ainoastaan AMD:n prosessoreille tarkoitettuun emolevyyn ja Intelin prosessorin ainoastaan Intelin prosessoreille tarkoitettuun emolevyyn.


Emolevyä valittaessa pienen budjetin koneeseen, on tärkeintä katsoa oikeastaan vain se, että emolevyn piirisarja on prosessoriin sopiva. Tällöin toki pitää karsia emolevyn muista ominaisuuksista: tyypillisesti halvimmissa emolevyissä ei ole tarjolla WiFi-yhteyksiä eikä esimerkiksi useita M.2-liitäntöjä monelle SSD-levylle. Koska monelle WiFi-yhteys on kuitenkin tärkeä osa koneen hankintaa, olemme lisänneet erikseen hieman arvokkaamman emolevyehdotuksen kullekin prosessorityypille, josta WiFi-yhteydet löytyvät.

AMD Ryzen 3 3300X -prosessorin valitseville suosittelemme emolevyksi mitä tahansa B450 tai B550 -piirisarjaa käyttävää emolevyä, esimerkiksi jotain näistä:

Ja taas heille, jotka päätyvät Intelin i3-10100 -prosessoriin, valinta kohdistuu tällöin B460 -piirisarjaa tai Z490 -piirisarjaa käyttäviin emolevyihin, esimerkiksi joihinkin näistä:

Intelin valinneet pulittavat tätä kirjoittaessa emolevystään halvimmillaan noin 85 euroa ja AMD:n valinneet suurin piirtein saman verran.

Nyt helpotuksen huokaus, sillä tämän jälkeen muihin osiin ei vaikuta enää se, kumman prosessorin valitsit.

Paras edullinen näytönohjain peli-PC:hen

Edullisissa, noin 150-200 euron näytönohjaimissa vaihtoehtoja on käytännössä tätä kirjoittaessa kolme. Näistä kaksi pohjautuu AMD:n teknologiaan ja yksi kilpailijan NVIDIAn tekniikkaan.

Ja tässä yhteydessä jälleen pitää painottaa sitä, että sillä ei ole merkitystä valitsitko prosessoriksi AMD:n vai Intelin, sekä AMD:n että NVIDIAn näytönohjain toimii aivan yhtä hyvin molempien prosessorien kanssa.

Valitettavasti alkuvuodesta 2021 näytönohjainten hintataso on kiivennyt pilviin - myös edullisimpien näytönohjainten osalta. Tähän ovat vaikuttaneet sekä globaali komponenttipula että koronapandemia ja sen heijastevaikutukset. Joten näytönohjain on tällä hetkellä edullisenkin pelitietokoneen ylivoimaisesti kallein osa.


Vaihtoehdot näytönohjaimen suhteen ovat käytännössä Radeon RX 580 tai Radeon RX 5500 XT (sekä tietyin rajoituksin Geforce GTX 1650 Super). Näiden mallien välillä ei ole merkittäviä eroja suorituskyvyssä, vaan valinta kannattaa ehdottomasti tehdä näiden kolmen välillä puhtaasti hinnan perusteella. Ongelma on enemmänkin siinä, onko näytönohjaimia lainkaan saatavilla ja miten niiden hinnat ovat heitelleet.

Kaikki suosittelemaamme näytönohjainta soveltuvat mainiosti 1080p-tarkkuuden (eli 1920x1080 / FullHD) pelaamiseen.

Muistia näytönohjaimeen kannattaa vaatia vähintään 4 gigatavua, koska näytönohjaimen muisti vaikuttaa pelaamiskokemukseen varsin paljon. Suosittelemme tässä yhteydessä kuitenkin katsomaan nimenomaan 8 gigatavun muistilla varustettuja näytönohjaimia. Tämä rajaa valitettavasti joukosta pois GeForce 1650 Super -mallin, sillä sitä ei myydä tätä kirjoittaessa kuin 4 gigatavun versioina. Valinta kannattaa tehdä hinta edellä. Tätä kirjoittaessa molempien näytönohjainten hinnat pyörivät noin 150 - 200 euron haarukassa.

Yksinkertaistettuna, suosittelemamme vaihtoehdot ovat:

Radeon RX 580, 8 gigatavulla muistia

Radeon RX 5500 XT, 8 gigatavulla muistia

Mutta jotta homma ei olisi ihan yksinkertaista, AMD ei itsessään varsinaisesti tee näytönohjaimia, vaan lisensoi tekniikkaansa muille valmistajille, eli näytönohjaimen valmistajana on usein esimerkiksi MSI tai Sapphire. Tällä ei ole juurikaan merkitystä loppukädessä, sillä teknologia korteissa on käytännössä sama.

Tässä poimintamme:

Tätä kirjoittaessa kaikki listan näytönohjaimet maksavat noin 200 - 250 euroa.

Jos haluat jostain syystä kuitenkin pistää vielä enemmän rahaa näytönohjaimeen, suosittelemme tutustumaan Parhaat näytönohjaimet -listaamme, joka pistää kaikki markkinoilla olevat pelinäytönohjaimet paremmuusjärjestykseen. Suosittelemme myös tutkimaan tässä suhteessa käytettyjen näytönohjainten ostamista, kunnes nykyinen erikoinen tilanne markkinoilla rauhoittuu.

Paras edullinen SSD-levy peli-PC:hen

SSD-levyissä aletaan olemaan tilanteessa, jossa halvimmatkin SSD-levyt hakkaavat nopeimmatkin tavalliset, mekaaniset kovalevyt niin huikealla nopeuserolla, että nopeusmittauksiin ei kannata hirvittävästi tukeutua. SSD-levy järjestelmälevynä on vain yksinkertaisesti ainoa oikea valinta, oli käyttökohteena sitten pelaaminen tai vain tavallinen verkkoselailu.

SSD:n koko pitäisi valita siten, että sille mahtuvat sekä Windows että kaikki ajan kanssa asennettavat pelit ja ohjelmat. Videoita, dokumentteja, jne. varten voidaan myöhemmin kasvattaa tietokoneen tallennustilaa edullisemmilla, mekaanisilla kovalevyillä, mutta SSD kannattaa joka tapauksessa valita hieman isommaksi kuin alunperin ajattelisi. Onneksi esimerkiksi 480 gigatavun hintahaarukasta löytyy jo nykyisin erittäin edullisia vaihtoehtoja pilvin pimein.


Kuten todettua, SSD-levyjen suhteen nopeusmittauksiin ei kannata aivan hirvittävästi takertua - levyn nopeus ei tule olemaan pelaamisen pullonkaula, joten kannattaa rohkeasti seurata tunnettujen valmistajien SSD-levyjen tarjouksia.

Tunnettuja, luotettavia valmistajia SSD-markkinoilla ovat mm. Kingston, Samsung ja Crucial. Kaikkien osalta hintataso on tätä nykyä noin 50 - 70 euroa, kun etsitään SSD-levyä 480 gigatavun kokoluokasta.

Tässä poimintojamme mielestämme sopivista SSD-levyistä:


Paras virtalähde peli-PC:hen

Tässä kohtaa on huomattavaa, että väliotsikosta puuttuu kohta "edullinen", koska virtalähteen laadukkuuden suhteen ei missään nimessä kannata tinkiä pelitietokonetta rakentaessa.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että halvin mahdollinen nimettömän valmistajan virtalähde on suurin riski koko tietokoneesi kannalta. Virtalähde on nimittäin se osa, joka voi mennä rikki - ja tuhota samalla kaikki tietokoneesi sisuskalut heittäessään virtapiikin järjestelmään.

Joten valitettavasti virtalähteen suhteen ei kannata tinkiä, vaan keskittyä laadukkaisiin valmistajiin ja virtalähteisiin jotka antavat varmasti tarpeeksi virtaa koottavalle tietokoneelle.


Tässä valintamme mielestämme sopiviksi, suhteellisen edullisiksi, mutta laadukkaiksi koetuista virtalähteistä:

Virtalähde tuo pakettiin lisää hintaa noin 65-85 euroa.

Paras edullinen kotelo peli-PC:hen

Jos virtalähteen suhteen ei kannata nuukailla, voi kotelon suhteen sitä vähän tehdäkin. Jos hakusessa ei ole ystävien yllättäminen upealla design-kotelolla, voi peli-PC:n kotelon rakentaa "tylsään ja tavalliseen" peruskoteloon, kunhan huolehtii, että siellä on tarpeeksi tilaa sekä tuulettimille että tarvittavilla osille.

Luonnollisesti kannattaa myös tarkistaa, kuuluvatko kotelon hintaan mukaan kotelotuulettimet - niiden erikseen hankkiminen nostaa ikävästi budjettia ylöspäin.

Tässä muutama poiminta edullisista koteloista, joista löytyy valmiiksi asennetut kotelotuulettimet:

Koteloissa hintahaarukka on kenties suurin kaikista komponenteista, joita olemme tähän mukaan ottaneet. Mutta karkeasti voidaan sanoa, että hyvä kotelo, josta löytyvät valmiiksi asennetut kotelotuulettimet, maksaa noin 40-50 euroa.

Parhaat muistipiirit peli-PC:hen

Käyttömuistia pelitietokoneessa on syytä olla vähintään 8 gigatavun verran, jolloin valtaosa peleistä pyörii sulavasti ainakin käyttömuistin osalta. Tässä suhteessa tietysti enemmän on aina parempi, mutta 8 gigatavua on erinomainen kompromissi tällä hetkellä suorituskyvyn ja hinnan suhteen.

Muistin tyyppi on asia, joka aiheuttaa monelle ensimmäistä tietokonettaan kasaavalle harmaita hiuksia. Koska olemme rakentamassa tiukalla budjetilla tietokonetta, ei muistien valmistajaan kannata kiinnittää hirvittävän paljoa huomiota. Muistin tyyppi on syytä kuitenkin olla DDR4, joka on tämän hetken tarjonnasta nopeinta ja edullisinta.


Muistin nopeus ilmoitetaan muistin tyypin jälkeen, tavallisesti väliviivalla eroteltuna. Halvan pelitietokoneen rakentamiseen suosittelemme DDR4-2400-muisteja, jossa 2400 tarkoittaa muistin nopeutta - mitä suurempi luku on, sen nopeampaa muistit ovat. Eli jos löydät tarjouksesta vaikkapa DDR4-3000-muisteja halvemmalla kuin tässä mainittuja DDR4-2400, kannattaa tarttua tarjoukseen.

8 gigatavun muistit myydään tyypillisesti joko kahden 4 gigatavun muistikamman paketeissa, jolloin asia saatetaan hinnastossa ilmaista esim tyyliin (2x4GB) tai sitten yhtenä 8 gigatavun kampana.

Tässä poimintamme:

Tätä kirjoittaessa 8 gigatavua DDR4 käyttömuistia, vähintään 2400 nopeudella maksaa noin 35 - 45 euroa.

Mainittakoon vielä, että AMD:n prosessorin valinneet saavat enemmän hyötyä irti siitä, jos muistipiirien nopeus on korkeampi kuin 2400. Tässä yksi ehdotus 3000MHz muistipiiristä AMD:n pakettiin:


Muisti on tässä konepaketissamme se, josta on pikkuisen tingitty. Jos joulupukki tuo hieman lisärahaa konepakettiin, suosittelemme harkitsemaan myös kerralla 16 gigatavun hankkimista koneeseen. Tässä pari ehdotusta 16GB -muistikammoista:


Tällä hetkellä edulliset 16 gigatavun muistikampapaketit maksavat noin 65 - 85 euroa, eli aika tarkkaan tuplat aiemmin mainittuun 8 gigatavun yhdistelmään verrattuna.

Muuta huomioitavaa

Mikäli tietokoneen kasaus on täysin uusi juttu, suosittelemme joko hankkimaan tuttavapiiristä apua projektiin tai ostamaan osat koottuna yhdestä ja samasta osoitteesta, jolloin toimitukseen voi tilata samalla osien kokoonpanon. Kokoonpano maksaa liikkeestä ostettuna tyypillisesti jotain 50 ja 100 euron väliltä, joten tämä puoli tietysti lisää kustannuksia.

Itse konettaan rakentaville suosittelemme vanhaa, mutta edelleen ajankohtaista artikkeliamme:

Tietokoneen rakentaminen, osat yhteen

Myös postikulujen osalta kannattaa olla tarkkana, olemme keränneet tarjoukset vain halvimman hinnan mukaan, mutta jokaisen osan eri paikasta tilaaminen saattaa luonnollisesti nostaa postikulujen osuutta huomattavan korkeaksi.


Paketti on mielestämme hyvin tasapainoinen, eikä suorituskyvyn kannalta ole juurikaan merkitystä sillä, päätyykö valintasi AMD:n vai Intelin prosessorin ympärille rakennettuun kokoonpanoon. Jos oma budjettisi on selkeästi enemmän tai vähemmän kuin tässä laskeskeltu, noin 600 euron paketti, suosittelemme kysymään lisäapua keskustelualueidemme Uutta tietokonetta ostamassa -ryhmässä.

Yhteeneveto: AMD-paketti

Alla vain esimerkkitapaukset kustakin tuoteryhmästä, hinta sen mukaan mitä se tänä päivänä maksaa halvimmillaan, ilman postikuluja:

 • Prosessori: AMD Ryzen 3 3300X, 140 euroa
 • Emolevy: Asus Prime B450-Plus, 80 euroa
 • Näytönohjain: Gigabyte Radeon RX 5500 XT OC HDMI 3xDP 8GB, 240 euroa
 • SSD: Kingston SSDNow A400 480GB, 55 euroa
 • Virtalähde: Corsair CV650 650W, 58 euroa
 • Kotelo: SilentiumPC Signum SG1, 38 euroa
 • Muistit: Crucial DDR4 2666MHz 8GB, 35 euroa

Hinta yhteensä: 646 euroa

Yhteenveto: Intel-paketti

Alla vain esimerkkitapaukset kustakin tuoteryhmästä, hinta sen mukaan mitä se tänä päivänä maksaa halvimmillaan, ilman postikuluja:

 • Prosessori: Intel i3-10100, 90 euroa
 • Emolevy: Gigabyte B460 HD3, 105 euroa
 • Näytönohjain: Gigabyte Radeon RX 5500 XT OC HDMI 3xDP 8GB, 240 euroa
 • SSD: Kingston SSDNow A400 480GB, 55 euroa
 • Virtalähde: Corsair CV650 650W, 58 euroa
 • Kotelo: SilentiumPC Signum SG1, 38 euroa
 • Muistit: Crucial DDR4 2666MHz 8GB, 35 euroa

Hinta yhteensä: 621 euroa

Ensimmäistä kertaa edullisen peli-PC -oppaamme historiassa emme pystyneet pitämään pakettien hintoja alle 600 eurossa. Tämä johtuu puhtaasti näytönohjainten järjettömästi hintarallista, joka alkoi syksyllä 2020 ja jatkuu edelleen. Myös useita vuosia vanhat näytönohjaimet ovat käytännössä kallistuneet merkittävästi - ja kaikkien näytönohjainten saatavuus on erittäin heikkoa.


Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

PÄIVITYS 1.10.2019:

 • Poistettu yksi virtalähde suositeltujen listalta, käyttäjäpalautteen perusteella (kehnoksi moitittu)
 • lisätty maininta AMD:n prosessorin tehokkuudesta verrattuna Intelin prosessoriin, lisätty linkki vertailuun
 • lisätty yksi edullinen kotelo lisää ehdotusten listalle
 • muokattu yhteenvetolistojen hinnat virtalähteen vaihtumisen vuoksi
 • Lisätty emolevyehdotuksiin myös vaihtoehto, josta löytyy WiFi-yhteydet
 • Lisätty maininta AMD:n hyötymisestä nopeammasta muistista


PÄIVITYS 1.11.2019:

 • Päivitetty hinnat
 • Intelin ehdotetusta paketista artikkelin lopussa vaihdettu emolevy halvempaan vaihtoehtoon. H370 -emolevyjen hinnat ovat nousseet kuukaudessa merkittävästi, vaikka samaan aikaan paketissa käytetyn Intelin i3 -prosessorin hinta on laskenut


PÄIVITYS 10.12.2019:

 • Intelin prosessorisuositus vaihdettu i3-8100:sta i5-9400F:ään ja siihen liittyen mm. emolevyjen suositukset uusittu Intelin osalta. Samalla muutettu mainintaa AMD:n ja Intelin ehdokkaiden eroista neutraalimmaksi.
 • Päivitetty listojen hinnat
 • Lisätty maininta 8 gigatavun näytönohjaimista ja tarjousten seuraamisesta
 • Lisätty maininta myös 16 gigatavun RAM-muistista ja linkit hintaehdotuksiin


PÄIVITYS 29.3.2020:

 • Päivitetty näytönohjainsuosituksia hintojen perusteella
 • Vaihdettu joitain komponentteja toisiin, johtuen aiempien suositusten poistumisesta markkinoilta
 • Päivitetty listojen hinnat ajan tasalle
 • Vaihdettu pysyvästi suositeltu Intelin prosessori


PÄIVITYS 21.8.2020:

 • Vaihdettu suositellut näytönohjaimet. Aiemmin suosituksissa oli Radeon RX 570 ja Radeon RX 580, molemmat 4 gigatavun versioina. Vaihdettu tilalle Radeon RX 580 ja Radeon RX 5500 XT, molemmat 8 gigatavun versioina.
 • Lisätty maininta tulevista prosessoreista, jotka saattavat muuttaa listan suosituksia jatkossa.
 • Päivitetty suositellut komponentit useissa eri ryhmissä, puhtaasti hinnan ja tämän hetken saatavuuden perusteella.


PÄIVITYS 26.2.2021:

 • Vaihdettu suositellut suorittimet uudempiin. Aiemmin suositeltu Intelin i5-9400F vaihdettiin i3-10100:een ja aiemmin suositeltu AMD:n Ryzen 5 2600 vaihdettiin Ryzen 3 3300X:ään - molemmissa muutoksissa vaihdos tarkoittaa prosessorin nopeutumista ja modernisointia.
 • Samalla vaihtuivat myös suositellut emolevyt Intelin osalta. Näytönohjainpulan vuoksi tällä hetkellä parasta hinta-laatu -suhteen näytönohjainta on lähes mahdotonta sanoa, koska hinnat ja saatavuus heittelevät jatkuvasti. RX 580, RX 590, GeForce 1650 Super ja RX 5500 XT ovat ne, joihin katseemme kiinnittäisimme edullista näytönohjainta etsiessä.
 • Muistin määrä on toistaiseksi pidetty edelleen 8 gigatavussa, mutta uskomme, että paketin suositus nousee 16 gigatavuun vielä tämän vuoden aikana.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki