AfterDawn logo

Blu-ray

Blu-ray Disc (BD) on seuraavan sukupolven optinen media, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Sony, Pioneer ja Philips. Blu-ray on tarkoitettu teräväpiirtoelokuvien ja suurien datamäärien tallennukseen.

Blu-ray-levyllä käytetään sinistä laservaloa datan lukemiseen, samaa tekniikkaa käytetään myös HD DVD -levyillä. Sinisen laservalon pienempi aallonpituus mahdollistaa datan tallentamisen tiheämpään kuin DVD-levyissä käytössä olevalla punaisella laservalolla. Molemmat levyt ovat fyysisesti DVD- ja CD-levyjen kanssa saman kokoisia.

Blu-ray-levyn kapasiteetti on noin 25 GB per kerros (DVD:llä vastaava luku on 4.3 GB) ja Blu-ray-levyistä on myös mahdollista käyttää kahta kerrosta levyn molemmilla puolin, joten levyn maksimi tallennuskapasiteetti on 100 GB (jotkin levyjä valmistaneet tahot ovat kuitenkin esittelleet jopa 200 GB -levyjä, mutta ne eivät toimi nykyisillä Blu-ray-laitteilla).

Blu-ray-levyn luku- ja kirjoitusnopeudet ilmoitetaan 4.5 Megatavua/sekunti kerrannaisina, joten 8x nopeus vastaa 36 Megatavua/sekunnissa nopeutta.

Elokuvia voi Blu-ray-levyillä pakata MPEG-2-, H.264/AVC- ja VC-1-koodekeilla (codec). Resoluutioina on mahdollista käyttää 480i, 576i, 720p, 1080i ja 1080p. Audio puolella voi valita LPCM, Dolby Digital, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS ja DTS-HD Master Audio välillä.

Blu-ray -levyillä käytetään BD+ BD-J-, Durabis-, AACS-, aluekoodi- ja DRM-tekniikoita.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki