AfterDawn logo

HD DVD

HD DVD on lyhenne sanoista High Density Digital Versatile Disc tai High Definition Digital Video Disc.

HD DVD oli yksi seuraavan sukupolven DVD-levyn seuraajista, mutta se hävisi kilpailun Blu-ray-formaatille, jonka seurauksena HD DVD:n tukeminen on loppunut lähes kokonaan. Sen on standardoinut DVD Forum joten se oli "virallisesti" seuraavan sukupolven formaatti.

Blu-ray oli HD DVD:n kovin kilpailija ja Blu-rayn ovat kehittäneet Sony ja Philips. Toshiba ja NEC aloittivat HD DVD:n kehityksen hieman myöhemmin, mutta HD DVD -levyt ja -soittimet ehtivät markkinoille ennen kilpailijaansa. Kilpailusta veikattiin kovempaa kuin DVD-R- ja DVD+R-tekniikoiden välillä, sillä eri formaattien taustalla ei ollut yhteistä tekijää ja markkinat olivat vielä täysin avoinna teräväpiirtomedioille.

HD DVD:n suurimmaksi tukijaksi nousivat Microsoft ja Intel ja isoimmat elokuvastudiot, joista elokuvia HD DVD -levyillä julkaisivat Paramount Pictures, Universal Studios ja Warner Bros.

HD DVD -levyllä käytetään sinistä laservaloa datan lukemiseen. Samaa tekniikkaa käytetään myös Blu-ray-levyillä. Sinisen laservalon pienempi aallonpituus mahdollistaa datan tallentamisen tiheämpään kuin DVD-levyissä käytössä olevalla punaisella laservalolla. Molemmat levyt ovat fyysisesti DVD- ja CD-levyjen kanssa saman kokoisia.

HD DVD -levyn kapasiteetti on noin 15 GB per kerros (DVD:llä vastaava luku on 4.3 GB) ja HD DVD -levyistä on myös mahdollista käyttää kahta kerrosta levyn molemmilla puolin, joten levyn maksimikoko on 60 GB. Levyistä on olemassa myös versio, jossa on kolme kerrosta yhdellä puolella, eli tämän levyn koko on 45 GB.

HD DVD -levyn luku- ja kirjoitusnopeudet ilmoitetaan 4.56 Megatavua/sekunti kerrannaisina, joten 8x nopeus vastaa noin 36.5 Megatavua/sekunnissa nopeutta.

HD DVD-video -levyillä tuetut videokoodekit ovat MPEG-2, H.264/AVC ja VC-1. Resoluutioina on mahdollista käyttää 480i, 576i, 720p, 1080i ja 1080p. Audiokoodekeista ja -formaateista tuettuina ovat Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS ja DTS-HD Master Audio.

HD DVD -elokuvat voi suojata AACS-kopiointisuojauksella, mutta aluekoodeja ei HD DVD -elokuvissa ole käytössä.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki