AfterDawn logo

Codec

Codec (suomeksi koodekki) on lyhenne sanoista Coder/Decoder. Se on ohjelma/algoritmi joka pakkaa tai purkaa dataa. Yleensä siis video- tai audiodataa. Koodekit voidaan jakaa kahteen eri luokkaan: häviöttömät, joissa data on täysin samanlaista pakkaamisen ja purkamisen jälkeen ja häviölliset, joissa data ei ole samanlaista pakkaamisen ja purkamisen jälkeen, eli niitä käyttäessä osa alkuperäisestä informaatiosta menetetään.

Koodekeja on todella monia erilaisia ja niitä löytyy moniin käyttötarkoituksiin. Jotkin decoderit tukevat myös muidenkin koodekkien purkamista kuin pelkästään oman nimen perusteella luulisi (DivX decoder purkaa siis XviD-videota ja päinvastoin) .

Uudemmissa koodekeissa saadaan video ja audio yleensä pakattua tiiviimmin kuin vanhemmissa koodekeissa. Häviöllisissä koodekeissa laatu on myös usein reilusti parempi uudemmissa koodekeissa kuin vanhoissa, jos käytetään samaa tallennustilaa molemmille. Uudemmat koodekit käyttävät yleensä vastaavasti enemmän laskentatehoa kuin vanhemmat.

Parhaiten tuettu koodekki audio- ja videopuolella on MPEG-1, joka toimii lähes jokaisella käyttöjärjestelmällä ja alustalla. Suosittuja koodekkeja ovat videolle DivX, XviD, MPEG-2, WMV, H.264/AVC ja audiolle MP2, MP3, AC3, OGG, WMA, AAC.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki