AfterDawn logo

AVC

AVC on lyhenne sanoista Advanced Video Coding. Se tunnetaan myös H.264-, MPEG-4 Part 10- ja MPEG-4 AVC -nimillä. Se on uuden sukupolven häviöllistä pakkausta käyttävä videokoodekki (codec) (myös häviötön pakkaus on mahdollista, mutta monet ohjelmisto- ja rautaratkaisut eviät tue tätä), joka soveltuu niin mobiililaitteille kuin HDTV-elokuvien tallentamiseen. Sen ovat kehittäneet yhteistyössä ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG)- ja ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) -työryhmät.

AVC tuo reilusti uusia tekniikoita lisää vanhempaan MPEG-4 part 2 -pakkaustekniikkaan verrattuna, jonka vuoksi menetelmät eivät ole keskenään yhteensopivia. Kaikkia näitä tekniikoita ei käytetä kaikissa laitteissa, vaan kuten MPEG-4 part 2:ssa myös AVC:ssa on käytössä erilaisia profiileja, joita laitteet voivat tukea. Yhteensä profiileja on kuusi, joista tärkeimmät ovat Baseline Profile, joka on tarkoitettu mobiililaitteisiin ja High Profile, joka on tarkoitettu HDTV-lähetyksiin. High Profilea käytetään Blu-ray- ja HD DVD -levyillä, jos niiden video on pakattu AVC-muotoon.

AVC-videon bitrate voi vaihdella 64 kbps lukemasta aina 960 Mbps asti. AVC on siis kehitetty myös tulevaisuutta ajatellen. AVC on laskennallisesti erittäin työläs formaatti, jonka takia AVC-videon tallentaminen tai purkaminen on yleensä huomattavasti raskaampi operaatio kuin monien muiden formaattien kohdalla.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki