AfterDawn logo

AVC

AVC on lyhenne sanoista Advanced Video Coding. Se tunnetaan myös H.264-, MPEG-4 Part 10- ja MPEG-4 AVC -nimillä. Se on uuden sukupolven häviöllistä pakkausta käyttävä videokoodekki (codec) (myös häviötön pakkaus on mahdollista, mutta monet ohjelmisto- ja rautaratkaisut eviät tue tätä), joka soveltuu niin mobiililaitteille kuin HDTV-elokuvien tallentamiseen. Sen ovat kehittäneet yhteistyössä ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG)- ja ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) -työryhmät.

AVC tuo reilusti uusia tekniikoita lisää vanhempaan MPEG-4 part 2 -pakkaustekniikkaan verrattuna, jonka vuoksi menetelmät eivät ole keskenään yhteensopivia. Kaikkia näitä tekniikoita ei käytetä kaikissa laitteissa, vaan kuten MPEG-4 part 2:ssa myös AVC:ssa on käytössä erilaisia profiileja, joita laitteet voivat tukea. Yhteensä profiileja on kuusi, joista tärkeimmät ovat Baseline Profile, joka on tarkoitettu mobiililaitteisiin ja High Profile, joka on tarkoitettu HDTV-lähetyksiin. High Profilea käytetään Blu-ray- ja HD DVD -levyillä, jos niiden video on pakattu AVC-muotoon.

AVC-videon bitrate voi vaihdella 64 kbps lukemasta aina 960 Mbps asti. AVC on siis kehitetty myös tulevaisuutta ajatellen. AVC on laskennallisesti erittäin työläs formaatti, jonka takia AVC-videon tallentaminen tai purkaminen on yleensä huomattavasti raskaampi operaatio kuin monien muiden formaattien kohdalla.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä