AfterDawn logo

Ravintolaketjussa tekoäly ottaa tilaukset vastaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tekoäly napsii tasaisesti töitä eri aloilta itselleen. Vielä jokunen vuosi sitten ennustettiin, että fyysisten töiden automatisointi alkaisi tuhoamaan työpaikkoja ensimmäisenä, mutta vuosi sitten alkanut laajojen kielimallien (LLM) esiinmarssi muuttikin tilanteen radikaalisti.

Viimeisen vuoden aikana on kiihtyvissä määrin nähty miten tekoälyn avulla on alettu korvaamaan kohtuullisen yksinkertaisia, mutta kevyitä työtehtäviä mitä monipuolisimmin.

Äänikirjoja alkaa enenevissä määrin lukemaan tekoäly, graafiset suunnittelijat sekä copywriterit ovat menettäneet ansioitaan ja onpa tekoälyllä korvattu myös horoskooppien laatijoiden töitä.

Nyt amerikkalainen Wendy's pikaruokaketju on korvaamassa osan työntekijöidensä työajasta siten, että ravintoloiden autokaistoilla ei kaiuttimen toisessa päässä puhukaan enää ihminen, vaan tekoäly.


Yhtiön mukaan muutos säästää keskimäärin 22 sekuntia työntekijöiden työaikaa jokaista tilausta kohden. Säästö kuulostaa pieneltä, mutta se kertautuu nopeasti, kun ajattelee vuorokaudessa tehtävien tilausten määrää - ja sitä, että Yhdysvalloissa on yli 7000 Wendy's -ravintolaa.

Jotkut saattavat muistella puheentunnistusta parin vuoden takaa ja muistavat maailman, jolloin Googlen ääniavustajakaan ei meinannut ymmärtää tavattuakaan suomea. Nykyisin tekoälyjen puheentunnistus on ottanut jättiloikan eteenpäin ja vaikkapa ChatGPT:n puheentunnistus on varsin erinomainen, myös suomeksi.

Wendy's käyttää ratkaisussaan Google Cloudin tekoälypalveluita. Yhtiö on kokeillut tekoälyn tilausten vastaanottoa jo ravintoloissaan, mutta vuonna 2024 kaikki Wendy'sin franchise-yrittäjät voivat ottaa palvelun käyttöön ravintoloissaan.

Keväällä julkaistiin jo lista ammateista, jotka tekoäly tulee todennäköisimmin korvaamaan. Tuolloin listalla ei ollut vielä pikaruokapaikkojen kassahenkilökuntaa - mutta toisaalta monissa ravintoloissa itsepalvelupisteet ja mobiilitilaukset ovat jo korvanneet kassahenkilökunnan tarpeen, aivan ilman tekoälyn apua.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT