AfterDawn logo

Tekoäly tuhoaa... verkossa toimivat horoskooppien laatijat?!

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tavallaan tuska ihmisten elannon katoamisesta on aina riipaiseva kokemus, mutta toisinaan sen elannon eettisyys ei ehkä ansaitse valtavan suuria säälipisteitä.

Tutkaamme osui verkossa toimivan astrologin riipaiseva kertomus siitä, miten 2022 lopulla julkaistu ChatGPT uhkaa tuhota verkkoennustajien ja "intuitiivista valmennusta" tarjoavien toimijoiden elannon.

Eli astrologian neuvoissakin kansalaiset ovat kääntyneet ChatGPT:n puoleen, alan ammattilaisten sijaan.

Asiaan vihkiytymättömille valaistakoon astrologian taustoja Wikipedian lainauksen kautta:

Tiedeyhteisö on hylännyt astrologian pätemättömänä, sillä se ei omaa selitysvoimaa ilmiöiden ja tapahtumien tieteellisessä selittämisessä. Astrologian väittämien pätevyyttä on myös tutkittu tieteellisesti, mutta näissä tutkimuksissa ei ole saatu aikaan tuloksia, jotka tiedeyhteisön vallitsevan mielipiteen mukaan tukisivat astrologisen perinteen väittämiä vaikutuksia.

Astrologia ei ole osoittanut toimivuuttaan kontrolloiduissa tutkimuksissa eikä sillä näin ollen ei ole tieteellistä validiteettia, ja siksi sitä pidetään näennäistieteenä.

Astrologian tunnetuin muoto ovat viihdelehdissä julkaistavat horoskoopit.

Pitkän aihetta ruotivan kirjoituksen mukaan ChatGPT:n tarjoamat astrologiset "neuvot" ovat ilmiselvästi väärässä. Tämän todisteeksi kirjoittaja, ammattimainen verkkoastrologi, oli pyytänyt ChatGTP:tä kuvaamaan hänen itsensä tärkeimmät planeetat. Tekoäly oli kuulemma saanut vain kaksi kuudesta planeetasta oikein.

Kirjoittaja myös kritisoi vahvasti hiljattain pinnalle nousseita, aiheeseen erikoistuneita astrologia-tekoälyjä. Kritiikin tärkein anti on ilmeisesti se, että kyseisiä palveluja tarjoavat yrittäjät eivät ole koulutukseltaan astrologeja.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki