AfterDawn logo

Tekoäly vie jo nyt keikkatöitä ammattilaisilta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Arviot siitä, että tekoäly tulee jo nykymuodossaankin aiheuttamaan ns. luovaa tuhoa toimistotyöläisten keskuudessa, vaikuttaa olleen hyvinkin oikeassa.

Jo loppukesästä julkaistu tutkimus (PDF) seurasi suurimpien keikkatyötä välittävien verkkosivustojen muutoksia ChatGPT:n julkaisun jälkeen.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että graafisen suunnittelun ja mm. copywritereiden keikkatyöläisten työtarjoukset ovat vähentyneet huomattavasti tekoälyjen rynnistäessä estradille.

Työtarjousten määrä väheni pari prosenttia suurimmissa portaaleissa niillä aloilla, joihin kielimallien katsotaan iskeneen pahimmin. Mutta maksetut palkkiot laskivat selkeästi enemmän: maksetut palkat laskivat jopa 5,2 prosenttia.

Tutkimus keskittyi keikkatyötä välittävistä sivustoista isoimpaan, amerikkalaiseen Upworkiin. Etenkin kuvituskuvien tilausmäärät laskivat merkittävästi, samoin kuvituskuvista maksetut palkkiot. Kuvitustyössä etenkin Midjourney on alkanut korvaamaan ihmistekijöiden työpanosta merkittävässä määrin.


Tutkijat myös huomauttavat, että tapa, jolla asiakkaat tekevät tilauksia, on yleensä hyvin kausiluonteinen, mutta säännöllinen. Eli asiakkaat, jotka tilaavat kuvituskuvia, tilaavat niitä usein samoilta tekijöiltä. Ja kun asiakas siirtyy käyttämään tekoälyä, siirtyy asiakas pysyvästi tekoälyn käyttäjäksi.

Myös niiden tekijöiden työn hinta laskee tekoälyn vuoksi, jotka edelleen saavat asiakkaita - koska hinnoittelu täytyy asettaa vastaamaan ilmaista tai lähes ilmaista tekoälyä vastaan.

1 KOMMENTTI

specio1/1

Otetiinko juttua luettaessa huomioon maailmamarkkina tilanne? Onko mahdollista, että sekin laskee tilausmääriä eikä yksin chatGPT tai muut algoritmit?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki