AfterDawn logo

Lista: Ammatit, joihin tekoäly vaikuttaa eniten

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Robottien kehityksen arvellaan tuhoavan ajan saatossa valtaosan fyysisestä työstä. Ja teknologia onkin vähentänyt työvoiman tarvetta monilla aloilla viimeisen vuosisadan aikana huikean paljon: ojia kaivetaan koneilla, ei lapioilla, metsuri ei enää hakkaa puita kirveellä, jne.

Mutta tekoälyn nousu puolestaan iskee toimistotyötä tekeviin ihmisiin. ChatGPT:n kehittänyt OpenAI yhdisti voimansa Pennsylvanian yliopiston tutkijoiden kanssa selvittääkseen alat, joihin jo GPT-4 -tasoinen tekoäly tulee vaikuttamaan eniten.

Tutkijat kävivät läpi Yhdysvaltain työministeriönkin käyttämän ammattiluokitusten tietokannan ja sieltä löytyvät 1016 eri ammattinimikettä. Kunkin ammatin kohdalta otettiin selvää ammatin virallinen kuvaus, jossa on myös kuvattuna ammattiin liittyvät tyypillisimmät työtehtävät. Sen jälkeen tutkijat arvioivat kuhunkin ammattiin liittyvien tehtävien kohdalla, voisiko tekoäly nopeuttaa niiden suorittamista vähintään 50 prosentilla verrattuna siihen, että ne tehdään nykyisenkaltaisin työvälinein.

Ihmistä ei siis täysin poistettu laskelmista, vaan arvioitiin sitä, kuinka paljon samoihin tehtäviin käytetty ihmisen työaika vähenisi tekoälyä apuna käyttäen. Tämä tietysti korreloi isossa kuvassa myös sitä, että työtehtävän viedessä vain puolet aiemmasta ajasta, kyseistä tehtävää tekemään tarvitaan puolet vähemmän työntekijöitä.

Tutkimuksen mukaan ammatit, joissa työtunnit (ja siten myös työvoiman tarve isossa kuvassa) suorastaan romahtavat sisältää lähinnä hyvin tyypillisiä toimistotehtäviä. Tutkimuksen mukaan suurimmassa riskissä ovat:

 • web designerit
 • käyttöliittymäsuunnittelijat
 • journalistit
 • verosuunnittelijat
 • kirjanpitäjät
 • lakitoimistojen sihteerit (legal secretaries)
 • oikolukijat
 • matemaatikot


Vastaavasti nykyisenkaltainen tekoäly ei juurikaan vaaranna fyysistä työtä tekevien työpaikkoja. Pienin tarvittavien työtuntien määrän vähentyminen nähtiin tutkimuksessa näillä aloilla:

 • kokit
 • kahvilatyöntekijät
 • baarimikot
 • maalaajat
 • putkimiehet
 • autoasentajat
 • teurastajat
 • ammattiurheilijat(!!)


Tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa täällä (PDF).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT