AfterDawn logo

VMD

Versatile Multilayer Disc (VMD) -formaatti suunniteltiin kilpailemaan HD DVD- ja Blu-ray-formaattien kanssa samoista teräväpiirtovideoiden markkinoista.

Formaatti kuitenkin eroaa huomattavasti sinistä laservaloa käyttävistä kilpailukumppaneistaan, koska käytössä on DVD:stä tuttu punainen laservalotekniikka. Levytyypin kapasiteetti kerrosta kohden ei olekaan kasvanut DVD-levystä, mutta kerroksia voi löytyä jopa kahdeksan kappaletta. Dataa saadaan tallennettua 4-kerroksiselle VMD-levylle noin 20 gigatavua, joka riittää erinomaisesti teräväpiirtoelokuvan mahduttamiseen yhdelle kiekolle.

VMD-levylle on mahdollista tallentaa videokuvaa useilla eri pakkaustekniikoilla. Esimerkiksi MPEG-2, VC-1, sekä H.264/AVC ovat tuettujen listalla. Tulevaisuudessa pitäisi onnistua myös avoimeen lähdekoodiin pohjautuvien pakkausalgoritmien käyttäminen. Äänivaihtoehtoja ovat esimerkiksi Dolby Digital, DTS sekä PCM.

Videon tallentaminen levylle onnistuu 1080p-tarkkuudella. Myös aluekoodien sekä AES-salauksen käyttäminen on mahdollista.

Levyformaattiin pohjautuvia elokuvia on tarkoitus tuoda saataville ympäri maailmaa ja tällä hetkellä soittimia voi ostaa esim. Yhdysvalloista. Blu-ray on tosin saanut niin suuret etumatkan VMD:hen nähden, ettei VMD voi juuri kilpailla Blu-rayn kanssa Yhdysvaltojen tai Euroopan markkinoilla. Aasian maiden teräväpiirtokisaan VMD mahtunee kuitenkin vielä mukaan.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki