AfterDawn logo

Pornhub estää pääsyn viidestä uudesta Yhdysvaltain osavaltiosta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvalloissa on meneillään konservatiivien voittokulku useissa osavaltioissa, joiden seurauksena lainsäädäntöä on lähdetty tiukentamaan useilla eri elämän osa-alueilla.

Yksi tärkeimmistä kohteista muuttuneessa asenneilmapiirissä on aikuisviihde ja etenkin alan verkkojättiläinen, Pornhub.

Osavaltiot eivät voi Yhdysvaltain perustuslain sananvapauspykälän vuoksi varsinaisesti kieltää aikuisviihdesivustoja, joten ne ovat valinneet keinoksi pakolliset ikärajatarkistukset.

Tilanne kuulostaa pikaisesti katsottuna naurettavalta ja triviaalilta, mutta sisältää ison määrän ongelmallisuutta yksityisyydensuojan kannalta.

Taustalla on se, että Yhdysvalloissa ei ole olemassa minkäänlaista koko maassa hyväksyttyä tapaa todistaa ikänsä digitaalisesti. Minkäänlaista valtiollisesti hyväksyttyä vahvaa tunnistautumista ei siis ole tarjolla.

Joten ikärajan varmennus hoidetaan kunkin osavaltion lainsäädännöissä hyvin eri tavalla. Mutta tyypillisin tapa on se, että aikuisviihdesivuille haluavan käyttäjän pitää luoda sivuille käyttäjätunnus ja sen jälkeen skannata fyysinen henkilöllisyystodistuksensa ja lähettää se palvelun hyväksyttäväksi. Tähänkään prosessiin ei ole olemassa täysin automaattista prosessia, vaan tarkistus pitää useimmiten tehdä ihmisen toimesta.


Lisäksi useimmat osavaltiot vaativat "taaksepäin jäljitettävyyttä", eli käytännössä aikuisviihdesivustojen pitää tallettaa tietokantaansa käyttäjän lähettämä kuva henkilöllisyystodistuksesta. Ja kun Yhdysvaltain yhteiskunta ei toimi vahvan tunnistautumisen pohjalta, on kuva henkilöllisyystodistuksesta itsessään jo eräänlainen "vahva tunnistautuminen".

Näin päädytään siis siihen riskiin, että tietokantaan talletut henkilöllisyystodistukset vuotaisivat jonkun verkkohyökkäyksen kautta - ja rikolliset voisivat mellastaa niillä mielensä mukaan.

Ja tähän leikkiin siis maailman suurin ja tunnetuin aikuisviihdesivusto Pornhub ei ole halunnut lähteä.

Sen sijaan Pornhub ja sen emoyhtiö Aylo ovat estäneet pääsyn palveluun jo useista Yhdysvaltain osavaltioista, jotka vaativat henkilöllisyystodistuksen avulla tehtävää iän varmistamista.

Aiemmin estolistalle ovat päätyneet mm. Texas, Montana, Pohjois-Carolina, Utah, Mississippi ja Virginia.

Lista kasvaa jälleen heinäkuussa, sillä vastaavien lakien vuoksi Pornhub tulee estämään heinäkuussa pääsyn palveluunsa useissa osavaltioissa. Heinäkuussa estot napsahtavat päälle Indianan, Idahon, Kansasin, Kentuckyn ja Nebraskan asukkaille.

Tämän jälkeen Pornhub estää pääsyn jo 12 Yhdysvaltain osavaltiosta. Jo aiemmin on havaittu, että uusien osavaltioiden joutuessa estolistalle, räjähtää VPN-palveluiden kysyntä kyseisessä osavaltiossa.

Aikuisviihdeala pelkää, että laillisesti toimivien aikuisviihdesivustojen pistäminen ahtaalle uusilla vaatimuksilla johtaa siihen, että katsojat päätyvät laittomasti toimiville sivuille. Laittomilla sivuilla viitataan sellaisiin aikuisviihdesivuihin, jotka eivät maksa videoiden tekijöille tekijänoikeuskorvauksia ja eivät myöskään valvo sisällön muuta laillisuutta.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki