AfterDawn logo

Laki osui omaan nilkkaan: Pornhub esti kokonaan pääsyn yhden Yhdysvaltain osavaltion käyttäjille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Utahin osavaltio Yhdysvalloissa hyväksyi hiljattain lain, joka vaatii aikuisviihdettä tarjoavia sivustoja varmistamaan, että sen käyttäjät ovat täysi-ikäisiä.

Vastavetona maailman suurin aikuisviihdesivusto Pornhub on estänyt kokonaan pääsyn sivuilleen, kaikilta Utahin osavaltion käyttäjiltä. Kun Utahista yrittää päästä Pornhubin sivuille, vastassa on video, joka ei sisällä sitä käyttäjän kaipaamaa sisältöä, vaan sen sijaan viestin yhtiön viestinnästä vastaavalta Sharita Belliltä.

Viestissä Pornhub kertoo, että se ei aio nyt, eikä tulevaisuudessakaan vaatia käyttäjiltään henkilöllisyyden todistamista kun he tulevat katselemaan videoita palveluun. Käytännössä Yhdysvalloissa ainoa tapa varmentaa täysi-ikäisyys olisi toimittaa skannattu kuva henkilöllisyystodistuksesta palvelulle, joka arvioi sen todenmukaisuuden ja myöntää pääsyn sen perusteella.


Pornhubin lausunnon mukaan Utahin laki vain siirtää käyttäjät sellaisille aikuisviihdesivustoille, jotka eivät noudata mitään muitakaan aikuisviihteeseen kytkettyjä lakeja. Yhtiön mukaan monet epämääräisemmistä sivustoista eivät myöskään maksa mitään videoiden tekijöille, vaan näyttävät palveluissaan laittomasti muilta sivuilta napattuja videoita.

Yhdysvalloissa vastaavan lain sääti jo aiemmin Louisianan osavaltio. Mutta siellä osavaltio rakensi lakia tukemaan myös eräänlaisen "osavaltion oman suomi.fi"-ratkaisun, jolla käyttäjän ikä voidaan todentaa digitaalisesti. Utahissa vastaavaan ratkaisuun ei päädytty, vaan siellä kukin verkkopalvelu joutuu ratkomaan itse sen, miten käyttäjän ikä pitäisi todentaa. Jos palvelu päästää sisään alaikäisiä käyttäjiä, uuden lain pohjalta alaikäiset käyttäjät voivat haastaa sivuston oikeuteen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki