AfterDawn logo

Riita laajenee: Pornhub esti kahden osavaltion käyttäjiltä pääsyn

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Olemme uutisoineet aiemminkin siitä, miten useat osavaltiot Yhdysvalloissa ovat säätäneet lakeja aikuisviihteen rajoittamiseksi vain aikuisille.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että Yhdysvalloissa ei ole olemassa mitään kansallista digitaalista tapaa todistaa olevansa aikuinen. Käytännössä iän vahvistaminen on monissa tapauksissa toteutettu niin, että käyttäjän pitää skannata henkilöllisyystodistuksensa ja lähettää kopio palvelulle, joka sitten varmentaa iän skannatun dokumentin pohjalta.

Kyseinen menetelmä on tietysti auttamattoman kankea - ja valtavan epäluotettava, sillä näppärä alaikäinenhän skannaa vanhempiensa henkilöllisyystodistukset ja käyttää niitä.

Aikuisviihdejätti Pornhub onkin siirtynyt sotajalalle rajoituksia vastaan. Keväällä yhtiö esti Utahin osavaltion käyttäjiä pääsemästä palveluihinsa. Kyseinen esto on ilmeisesti voimassa edelleenkin.

Nyt estot ovat laajentuneet, kun sekä Mississippi että Virginia ovat ottaneet vastaavat lait käyttöönsä. Heinäkuun alusta lähtien Pornhubia ei pääse käyttämään kolmesta Yhdysvaltain osavaltiosta lainkaan.


Pornhub kertoo kannattavansa pääsyn rajoittamista alaikäisille, mutta yhtiön mukaan nykyinen ratkaisu ei yksinkertaisesti toimi.

Yhtiön mukaan estot karkottavat vain käyttäjiä entistä hämäräperäisemmille aikuisviihdesivuille, jotka eivät kunnioita osavaltioiden lakeja. Useissa tapauksissa nuo hämärämmät sivustot eivät myöskään maksa minkäänlaisia tekijänoikeuskorvauksia videoista - ja niiden sisältö ei välttämättä ole muutenkaan laillista, vaikkapa lapsipornon osalta.

Sananvapautta ajava Free Speech Coalition on haastanut Louisianan osavaltion oikeuteen henkilöllisyystarkistusten vuoksi. FSC:n mukaan ongelmallista on se, että Louisianan järjestelmässä osavaltio kerää itselleen henkilöllisyytensä todistaneiden ihmisten henkilöllisyystodistusten kopiot ja rakentaa niistä tietokantaa, jonka FSC tulkitsee olevan Yhdysvaltain perustuslain vastaista.

Heinäkuun alun jälkeen myös rajoitusten kiertäminen räjähti käsiin: Virginian osavaltiossa hakusana "VPN" nousi osavaltion haetuimmaksi hakusanaksi. VPN-yhteyksien avulla oman nettiliikenteen voi "kierrättää" toisessa fyysisessä sijainnissa olevan palvelimen kautta, jolloin oma sijainti ei paljastu käytettävälle sivustolle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki