AfterDawn logo

Operaattorit saivat tunnuspalkinnon huijauspuheluiden ja huijausviestien estämisestä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Huijauspuhelut olivat pitkään suomalaisten vaivana ja esimerkiksi vuosina 2020 ja 2021 suomalaiset menettivät yksin teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Huijauspuheluita alettiin estämään viime vuoden lokakuussa. Maanlaajuinen huijauspuheluesto on kehitetty yhteistyössä viranomaisten ja operaattorien kanssa. Sen tekniikka nojaa vahvasti Elisan kehittämään suojaukseen, jonka Elisa otti käyttöön 2021.

Malli on osoittautunut erittäin tarpeelliseksi ja sen avulla on estetty jopa yli 200 000 huijauspuheluyritystä päivässä. Vaikka rikolliset ovat toki havainneet muutoksen, palvelun avulla huijauspuheluita estetään edelleen puolisen miljoonaa kuukaudessa.

Vastaavat estot otettiin käyttöön myös tekstiviesteissä. Lisäksi Traficom aloitti suojattavien tekstiviestin lähettäjätunnusten (SMS Sender ID) rekisteröinnin. Myös tässä tulokset ovat olleet lupaavia.


Nyt Traficom on myöntänyt Tietoturvan suunnannäyttäjä tunnustuspalkinnon tahoille, jotka ovat olleet yhdessä laatimassa ja toteuttamassa toimenpiteitä kansainvälisten huijauspuheluiden ja huijausviestien estämiseksi.

Tietoturvan suunnannäyttäjä tunnustuspalkinnon saivat DNA Oyj, Elisa Oyj, Keskusrikospoliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Länsilinkki Oy, Setera Communications Oy, Suomen Numerot NUMPAC Oy, Telia Finland Oyj ja Ålands Telekommunikation Ab. Palkinnot jaettiin Traficomin ja Huoltovarmuuskeskuksen järjestämässä Tietoturva 24 -seminaarissa Helsingissä 13.3.2024

"Teleyritykset ponnistelevat jatkuvasti suomalaisten viestintäpalveluiden turvallisuuden puolesta. Verkkorikollisilta on nyt suljettu numeron väärentämiseen perustuvat reitit huijata puhelimen käyttäjiä. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman poikkeuksellista kansallista vahvuuttamme - mutkatonta yhteistyötä ja luottamusta yritysten ja viranomaisten kesken", korostaa FiCom ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT