AfterDawn logo

Traficom: Uudet määräykset estävät nyt yli 200 000 huijauspuhelua päivässä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Viimeisen muutaman vuoden aikana suomalaisten puhelimiin iski valtava huijauspuheluiden aalto, jossa suomalaisiksi puhelinnumeroiksi tekeentyneistä numeroista soitettiin valtavia määriä epämääräisiä huijaus- ja häirikkösoittoja.

Keväällä 2022 Traficom uudisti operaattoreita koskevia sääntöjä siten, että puhelinnumeron väärentäminen tehtiin mahdottomaksi kotimaisissa kännykkäverkoissa. Vaatimus astui voimaan kiinteän lankaverkon numeroiden osalta heinäkuussa 2022 ja kännykkänumeroiden osalta 2.10.2023 eli reilut pari viikkoa sitten.

Mikälii ulkomailta tuleva puhelu yrittää erehdyttää itsensä näyttämään suomalaiselta puhelinnumerolta, joutuvat sääntöjen mukaan operaattorit estämään puhelun läpipääsyn kokonaan.

Nyt Traficom kertoo tiedotteessaan, että uudistetut säännöt ovat purreet - ja tehokkaasti. Viranomaisen mukaan estoilla on onnistuttu estämään hurja määrä, yli 200 000 häirikköpuhelua päivässä. Kaikista ulkomailta Suomeen tulevista puheluista noin 60% on yritetty naamioida Suomesta tuleviksi puheluiksi viimeisen parin viikon aikana.


Aiempina vuosina huijauspuheluilla saatiin kalasteltua mm. ihmisten verkkopankkitunnuksia tai sallimaan pääsy ihmisten kotitietokoneisiin etäyhteyden avulla. Kansalaiset uskovat helpommin suomalaisista +358 -alkuisista tuleviin puhelinnumeroihin, kuin "epäilyttävämpiin" ulkomaisiin suuntanumeroihin. Nyt, kun ulkomailta tulevia puheluita ei voida enää naamioida kotimaisiksi puheluiksi, ovat häiriköinnit romahtaneet - kansalaisten iskiessä luurin korvaan, jos soitto tuleekin ulkomaisesta numerosta.

Vaikka uudistus on ollut menestys, varoittaa Traficom kuitenkaan tuudittautumasta liian helppoon. Rikolliset ovat siirtyneet käyttämään mm. Grönlannin +29 maakoodia, jonka saattaa nopeasti vilkaistessa sekoittaa kotimaisten viranomaisten käyttämään 029 -alkuiseen puhelinnumeroon. Lisäksi huijauspuhelut, joissa soittajan numero on kokonaan estetty, ovat yleistymässä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT