AfterDawn logo

Velvoite astui voimaan: suomalaisia puhelinnumeroita ei enää voi käyttää ulkomailta tulevissa puheluhuijauksissa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Traficomin velvoite huijauspuheluiden estämiseksi on astunut voimaan maanantaina 2. lokakuuta. Ajankohdasta tiedotettiin jo viime vuoden toukokuussa.

Maanantaina 2.10. käyttöönotettava maanlaajuinen huijauspuheluesto on kehitetty yhteistyössä viranomaisten ja operaattorien kanssa. Sen tekniikka nojaa vahvasti Elisan kehittämään suojaukseen, jonka Elisa otti käyttöön 2021.

Elisa on estänyt kesästä 2021 lähtien asiakkailleen saapuvat huijauspuhelut tapauksissa, joissa ulkomaalaiset huijarit kopioivat laittomasti Elisan matkapuhelinnumeroa.

Voimaan astuneen määräyksen myötä operaattorin on mahdollista estää myös muiden operaattoreiden matkapuhelinnumeroista tulevat huijausyritykset.

Jos puhelu tulee +358 -alkuisesta numerosta, vastaanottaja voi nyt luottaa siihen, että puhelu tulee sellaiselta soittajalta ulkomailta, jolla on oikeus käyttää kyseistä suomalaista puhelinnumeroa.


Huijausten esto toimii puheluliikenteen taustalla, eikä se edellytä käyttäjiltä mitään toimenpiteitä.

"Toimialan ja viranomaisten hyvällä yhteistyöllä on saatu aikaan ratkaisu, joka auttaa merkittävästi näiden huijausten torjumisessa. Vaikka huijari ei saisikaan urkittua luottamuksellisia tietoja, ovat huijauspuheluiden tulva ja huijausyrityksiin käytettyihin numeroihin tulleet tiedustelut ja takaisinsoitot olleet kiusallinen riesa tuhansille suomalaisille. Kaikkia huijausyrityksiä tämäkään uudistus ei estä, mutta ainakin suomalaisten numeroiden hyväksikäyttö ja turhien takaisinsoittojen vähentyminen on varmasti tervetullutta suomalaisille", arvioi Telian riskienhallintapäällikkö Antti Turunen.

Elisa kertoo omassa tiedotteessaan, että Elisalla ulkomailta saapuvien huijauspuheluiden aiheuttama haitta noteerattiin kaksi vuotta sitten.

"Alkuvuodesta 2021 aloimme tarkastella huijauspuheluiden osuutta Elisan verkossa. Näky oli alkuun lohduton: jopa yli 80 % ulkomailta tulleesta puheluliikenteestä oli suomalaista puhelinnumeroa kopioivia huijauspuheluita", Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä taustoittaa.

Tämän jälkeen Elisa alkoi kehittämään ratkaisua ja sellainen otettiin käyttöön vuoden 2021 heinäkuussa.


Elisan mukaan ratkaisu tehosi, sillä huijausten määrä laski välittömästi ja helmikuussa 2023 huijauspuheluiden osuus ulkomailta saapuvista puheluista oli Elisalla enää kolme prosenttia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki