AfterDawn logo

Applen iMessage sekä Microsoftin Bing ja Edge eivät ole digimarkkinasäädöksen ydinalustapalveluja

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Euroopan komissio nimesi syyskuussa kuusi portinvartijaa ja 22 näiden portinvartijoiden ydinalustapalveluja, joita Digital Markets Act (DMA) eli digimarkkinasäädös koskettaa.

Mukana on palveluiden osalta muun muassa Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Google Maps, YouTube, Android ja iOS.

Samalla komissio laittoi tutkinnan alle Microsoftin Bingin, Edge-selaimen ja Microsoft Advertisingin sekä Applen iMessagen.

Nyt muutaman kuukauden tutkinnan jälkeen komissio on todennut, että mitään näistä palveluista ei nimetä ydinpalvelualustoiksi. Komissio kuitenkin jatkaa näiden palvelujen markkinoiden kehityksen seuraamista.

Päätös tarkoittaa, että esimerkiksi iMessageen ei kohdistu uusia kovia velvoitteita, kuten vaatimusta tarjota yhteentoimivuutta muiden viestintäpalvelujen kanssa.


Esimerkiksi Metan osalta sen pikaviestipalvelut WhatsApp ja Messenger ovat molemmat Euroopan komission mukaan portinvartijoiden ydinalustapalveluja. Näin ollen esimerkiksi WhatsAppilla voi pian lähettää viestiä muiden viestintäpalveluiden käyttäjille.

EU:n digimarkkinasäädös astuu kunnolla voimaan 7. maaliskuuta, jolloin portinvartijoiden tulee noudattaa annettuja sääntöjä.

Lisäksi joihinkin palveluihin vaikuttaa Euroopan unionin digipalvelusäädös (Digital Services Act - DSA). Sen alaisuuteen kuuluvat muun muassa Instagram, TikTok ja Twitter (X).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki