AfterDawn logo

EU:n erityistarkkailun listalle päätyivät mm. Twitter, Facebook, TikTok, .. ja Wikipedia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan Unioni on julkaissut listan yhtiöistä, jotka ovat "merkittäviä portinvartijoita" digitaalisessa maailmassa. Näiden yhtiöiden toimintaa koskevat tiukemmat säännöt kuin mitään muita yhtiöitä.

Taustalla on Suomessa aiemmin hyvinkin vähäiselle huomiolle jäänyt Euroopan Unionin Digital Services Act, joka tuli voimaan vuoden 2022 lopulla.

Digital Services Act eli tuttavallisemmin DSA asettaa sellaiset alustat, joilla on vähintään 45 miljoonaa käyttäjää, erityisen tiukkojen sääntöjen ja rajoitusten alaisiksi. Nyt EU on vihdoin julkaissut listan yhtiöistä ja alustoista, joita uusi lainsäädäntö koskee.

Listalle päätyivät nämä yhtiöt ja palvelut:

 • Alibaba AliExpress
 • Amazon Store
 • Apple AppStore
 • Booking.com
 • Facebook
 • Google Play
 • Google Maps
 • Google Shopping
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Snapchat
 • TikTok
 • Twitter
 • Wikipedia
 • YouTube
 • Zalando


Lisäksi hakukoneista listalle lisättiin Bing sekä Googlen haku.

Erikoisia puutteita listalta löytyy: mm. Teams, Spotify, Steam sekä kaikki aikuisviihdepalvelut puuttuvat listalta täysin.

Mitä listalla oleminen tarkoittaa?

Vaatimuslista on pitkä, mutta monella tavalla kuluttajan turvaksi rakennettu. Kenties mielenkiintoisin vaatimus on se, että harhaanjohtavien käyttöliittymien käyttö kielletään. Eli vaikkapa "hyväksy"-painike käyttöehdoissa ei saa olla isommin esillä kuin ehtojen hylkääminen.

Palveluiden on myös mm. tehtävä jatkuvaa riskikartoitusta toiminnastaan ja oman alustansa turvallisuudesta. Kuluttajalle päin näkyvimpiä muutoksia ovat ne, että mm. mainosten osalta kuluttajalle pitää pystyä kertomaan se, miksi jokin tietty mainos on kohdennettu hänelle.

Samalla listalle päätyneissä palveluissa kielletään myös etniseen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja poliittiseen profilointiin pohjautuva mainonta. Etenkin poliittisten vaalimainosten osalta muutos on merkittävä usean listalla olevan palvelun kannalta. Lasten osalta kaikki kohdennettu mainonta kielletään. Laajemmin kaikkia vaatimuksia olemme käsitelleet DSA, tätä se tarkoittaa -artikkelissamme.

Mikäli palvelu rikkoo DSA:n vaatimuksia, voi EU lätkäistä sille sakot, jotka voivat olla jopa 6 prosenttia koko palvelun vuosittaisesta liikevaihdosta. Mittakaavan ymmärtämiseksi: Googlen vuoden 2022 liikevaihto oli 279,8 miljardia dollaria eli sakot voisivat olla Googlen tapauksessa 16,79 miljardia dollaria (noin 15,2 miljardia euroa). Yhtiöillä on neljä kuukautta aikaa sopeuttaa toimintaansa uusiin vaatimuksiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT