AfterDawn logo

SVCD

SVCD on lyhenne sanoista Super Video CD (tunnetaan myös SuperVCD- ja Chaoji VCD-nimillä). Sen kehitti yhteistyössä Kiinan hallitus, kiinalaiset elektroniikkavalmistajat ja VCD-ryhmittymä (Sony, Philips, Matsushita ja JVC) vuonna 1998.

SVCD on VCD-formaatin seuraaja. Toisin kuin VCD (MPEG-1 pohjainen), SVCD perustuu MPEG-2-videopakkaukseen ja MPEG-1- tai MPEG-2-audiopakkaukseen (MPEG-1 stereo audio layer II, MPEG-2 stereo audio layer II tai MPEG-2 Multi-Channel 5.1 surround audiolla). Videon bitrate on korkeampi kuin VCD-levyllä ja SVCD-levyllä on myös mahdollista käyttää VBR-pakkausta. Näiden syiden takia SVCD-formaatti on yleensä äänen- ja kuvanlaadun osalta paljon VCD-formaattia parempi. Tilantarve on tosin isompi kuin VCD-levyllä.

SVCD tukee useita audioraitoja, tekstityksiä, stillkuvia, menuja, kappaleita, hyperlinkkejä ja soittolistoja.

Kuten VCD-levyt, myös SVCD-levyt pitää polttaa tietyllä tavalla levylle, jotta ne toimivat. Useat tietokoneiden poltto-ohjelmat tukevat SVCD-levyjen koostamista ja polttamista.

SVCD:n resoluutio on yli kaksi kertaa VCD:n resoluutiota suurempi. PAL resoluutio on 480x576 ja NTSC resoluutio on 480x480. Frameratet ovat PAL-formaatissa 25 fps ja NTSC-formaatissa 29.97 fps. Suurin osa DVD-soittimista tukee SVCD-levyjä, myös tietokoneella SVCD-levyjen katsominen onnistuu.

Kaupallisesti SVCD-levyt ovat käytössä lähinnä Aasiassa. Euroopassa ja Amerikassa kaupallista käyttöä ei ole juuri ollut DVD-Video-levyjen suuren menestyksen takia.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä ohjelmia

Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows