AfterDawn logo

SVCD

SVCD on lyhenne sanoista Super Video CD (tunnetaan myös SuperVCD- ja Chaoji VCD-nimillä). Sen kehitti yhteistyössä Kiinan hallitus, kiinalaiset elektroniikkavalmistajat ja VCD-ryhmittymä (Sony, Philips, Matsushita ja JVC) vuonna 1998.

SVCD on VCD-formaatin seuraaja. Toisin kuin VCD (MPEG-1 pohjainen), SVCD perustuu MPEG-2-videopakkaukseen ja MPEG-1- tai MPEG-2-audiopakkaukseen (MPEG-1 stereo audio layer II, MPEG-2 stereo audio layer II tai MPEG-2 Multi-Channel 5.1 surround audiolla). Videon bitrate on korkeampi kuin VCD-levyllä ja SVCD-levyllä on myös mahdollista käyttää VBR-pakkausta. Näiden syiden takia SVCD-formaatti on yleensä äänen- ja kuvanlaadun osalta paljon VCD-formaattia parempi. Tilantarve on tosin isompi kuin VCD-levyllä.

SVCD tukee useita audioraitoja, tekstityksiä, stillkuvia, menuja, kappaleita, hyperlinkkejä ja soittolistoja.

Kuten VCD-levyt, myös SVCD-levyt pitää polttaa tietyllä tavalla levylle, jotta ne toimivat. Useat tietokoneiden poltto-ohjelmat tukevat SVCD-levyjen koostamista ja polttamista.

SVCD:n resoluutio on yli kaksi kertaa VCD:n resoluutiota suurempi. PAL resoluutio on 480x576 ja NTSC resoluutio on 480x480. Frameratet ovat PAL-formaatissa 25 fps ja NTSC-formaatissa 29.97 fps. Suurin osa DVD-soittimista tukee SVCD-levyjä, myös tietokoneella SVCD-levyjen katsominen onnistuu.

Kaupallisesti SVCD-levyt ovat käytössä lähinnä Aasiassa. Euroopassa ja Amerikassa kaupallista käyttöä ei ole juuri ollut DVD-Video-levyjen suuren menestyksen takia.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä ohjelmia

Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki