AfterDawn logo

VCD

VCD on lyhenne sanoista VideoCD. Se on vuonna 1990 kehitetty standardi, jonka avulla tavalliselle CD-levylle voi tallentaa 74 minuuttia (650MB/74min levy) tai 80 minuuttia (700MB/80min levy) videota ja audiota.

Sekä video että audio ovat pakattu MPEG-1-standardin mukaisesti. Audio on pakattu 224 kbit/s bitratella ja se on MPEG-1 Layer 2 -muodossa. Videon bitrate on 1150 kbit/s ja PAL-formaatissa resoluutio on 352 x 288 pikseliä ja framerate 25 fps. NTSC-formaatissa resoluutio on 352 x 240 pikseliä ja framerate 29.97 fps.

VCD-levyjä voi toistaa lähes kaikilla DVD-soittimilla ja kaikilla tietokoneilla. Tämä teki siitä aikanaan suositun formaatin kotikopioinnissa. Levyt pitää kuitenkin koostaa ja polttaa tietyllä tavalla, jonka VCD-levyjen työstäminen ei onnistu kaikilla poltto-ohjelmilla. Nykyään monet poltto-ohjelmat tukevat kuitenkin VCD-levyjen tekemistä.

Kaupallisesti VCD-levyt ovat käytössä lähinnä Aasiassa. Euroopassa ja Amerikassa kaupallista menestystä ei ole juuri ollut. VCD-formaatin seuraaja on SVCD.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Aiheeseen liittyviä ohjelmia

Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows