AfterDawn logo

MPEG-1

MPEG-1 on ääni- ja videopakkausstandardi (ISO-11172), jonka kehitti MPEG-ryhmä 1990-luvun alussa. Virallisen määritelmän mukaan MPEG-1 on liikkuvan kuvan ja siihen liittyvän äänen koodausmenetelmä digitaalisille tallenteille. Standardi voidaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen osaan: järjestelmä, video ja ääni.

MPEG-1:n videokoodaus käyttää kiinteää bittivirtaa (CBR), ja videon maksimi bittivirta on 1,1519 Mbit/s (megabittiä sekunnissa) lomittelemattomana. Laadullisesti kuva vastaa VHS-videokuvan tasoa. VideoCD:t käyttävät MPEG-1-videopakkausta.

Äänen pakkaukseen standardissa määritetään kolme eri "kerrosta", jotka määräytyvät käytetyn pakkausalgoritmin monimutkaisuuden mukaan. Tunnetuin näistä kerroksista on MPEG-1 Audio Layer III, joka tunnetaan paremmin nimellä MP3. Muut kerrokset ovat vastaavasti MP1 ja MP2.

MPEG-1:n pakkausmenetelmä perustuu siihen, että videosta karsitaan pois ihmisen näkö- ja kuuloaistilta havaitsematta jääviä osia. Videopakkaus hyödyntää peräkkäisten ruutujen sisältämää päällekkäistä dataa ja päivittää vain muuttuneiden pikseleiden tiedot. Äänenpakkauksessa hyödynnetään psykoakustiikkaa.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki