AfterDawn logo

Meta pyytää jatkossa Trumpin apuun, jos EU aiheuttaa sille ongelmia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sosiaalisen median jättiläinen Meta on joutunut viime vuosina useammankin kerran Euroopan Unionin silmätikuksi toimiensa ja toimintatapojensa vuoksi.

Euroopassa on yleisesti käytössä maailman tiukimmat kansalaisten yksityisyyttä kunnioittavat lait, kuten Unionin yleinen tietosuoja-asetus GDPR sekä tuoreimpina tulokkaina Digital Services Act sekä Digital Markets Act.

Meta on puolestaan rakentanut mainosimperiumin pitkälti käyttäjiensä tietoja keräämällä ja paketoimalla ne mainostajia houkuttelevaan muotoon. Joten EU:n ja Metan toiveet ovat syystäkin olleet törmäyskurssilla, varsin usein.

EU lätkäisi Metalle 800 miljoonan euron sakot vuonde 2024 lopulla, kun Euroopan komissio totesi Facebook Marketplacen rikkovan unionin kilpailulainsäädäntöä.


Tätäkin isompi vääntö on meneillään siitä, kun Metan palveluiden pitäisi tarjota kuluttajille mahdollisuutta käyttää vaikkapa Facebookia myös ilman, että heidän yksityiset tietonsa syötetään Metan mainosjärjestelmiin. Meta päätti ratkaista asian siten, että tietojen luovutuksesta kieltäytyvät EU-kansalaiset joutuvat maksamaan Metan palveluista kuukausimaksua. Nyt EU tutkii, rikkooko tämä "maksa tai anna tietosi"-malli Euroopan Unionin lainsäädäntöä.

Tähän saakka teknologiajätti on voinut vain nöyrtyä ja hyväksyä sen, että Euroopassa kuluttajien oikeudet ovat vahvemmat kuin Yhdysvalloissa. Markkinana Eurooppa on kuitenkin niin iso, että vanhalta mantereelta ei voi oikein poistuakaan.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Meta on saanut itselleen uuden aseen EU:ta vastaan.

Metan kansainvälisten suhteiden johtaja Joel Kaplan on kertonut Bloombergin mukaan (maksumuuri) Münchenissä kansainvälisessä turvallisuuskonferenssissa, että yhtiö aikoo kääntyä jatkossa EU:n aiheuttamissa ongelmissa suoraan Donald Trumpin hallinnon puoleen.

Kaplanin mukaan Meta aikoo valittaa jatkossa "epäoikeudenmukaisesta kohtelusta" suoraan kotimaansa - eli Yhdysvaltain - hallinnolle.

Valitukset todennäköisesti lankeavat hedelmälliseen maaperään, sillä Trumpin hallinto on jo linjannut aiemmin, että sen mielestä EU:n amerikkalaisille teknologiayhtiöille langettamat sakot ovat "yksi verotuksen muoto".

Meta on tähän saakka kuitenkin varonut rikkomasta enää uusia EU:n lakeja: yhtiö esimerkiksi otti kaikkien käyttäjiensä kaikki Facebookiin ja Instagramiin koskaan lisäämät kuvat ja syötti ne oman tekoälynsä koulutusmateriaaliksi. Paitsi eurooppalaisten käyttäjien.


Yhdysvaltain hallinnon vaihduttua Meta ilmoitti myös lopettavansa faktojen tarkistamisen palveluissaan levitetyistä linkeistä, mutta on jatkanut faktantarkistuksia edelleen Euroopassa.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki