AfterDawn logo

Facebook ja Instagram lopettavat faktojen tarkistamisen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Metan omistamissa sosiaalisen median palveluissa on jo vuosien ajan ollut käytössä faktantarkistus, jossa Meta on merkinnyt valheelliseksi todetut "uutiset" ja väitteet selkeästi valeuutisiksi tai harhaanjohtavaksi tiedoksi.

Yhtiön johtaja Mark Zuckerberg on kuitenkin asettunut viime kuukausina vahvaksi tulevan Donald Trumpin hallinnon kannattajaksi. Trumpin poliittisen leirin yksi suurimmista ärsytyksen kohteista ovat olleet sosiaalisen median palvelut, jotka tekevät faktojen tarkistusta palveluissa leviäviin väitteisiin.

Nyt Zuckerberg on ilmoittanut videopuheessaan, että faktojen tarkistaminen Metan alustoilla loppuu.

Metan palvelut eli Facebook, Instagram ja Threads sallivat jatkossa käytännössä kaikenlaiset sisällöt, eikä yhtiö ota enää millään tavalla kantaa siihen, ovatko sen alustoilla leviävät väitteet totta vai eivät.


Meta seuraa tässä vahvasti Elon Muskin nykyisin omistamaa Twitteriä, joka lopetti faktojen tarkistamisen sen jälkeen, kun Musk osti alustan itselleen ja vaihtoi sen nimeksi X:n.

Erityisen ongelmalliseksi uusi linjaus saattaa muodostua epävakaissa maissa. Länsimaissa usein unohdetaan se, että sosiaalisen median palveluilla on valtava vaikutusvalta myös hauraissa demokratioissa, joissa luotettavat uutislähteet saattavat puuttua kokonaan.

Asiasta uutisoineen MSN:n mukaan Meta on askel askeleelta lähentynyt Trumpin poliittisen leirin kanssa ja myöntynyt useisiin republikaanien oikeistosiiven vaatimuksiin Metan palveluiden käyttöehtojen muutoksissa.

Elon Musk on jo ehtinyt kehua Zuckerbergin päätöstä "siistiksi jutuksi".

Viimeisen vuoden aikana Muskin ja Zuckerbergin omistamille sosiaalisen median palveluille on noussut vauhdilla myös itsenäinen kilpailija, kun BlueSky on kasvanut vauhdilla Suomessakin.

Lisäys 7.1.2025 klo 21:27: Faktojen tarkistaminen lopetetaan ensin Yhdysvalloissa. Euroopan Unionin lainsäädäntö saattaa asettaa omia ehtojaan Metalle ja voi olla, että yhtiön on pakko jatkaa faktatarkistuksia EU:n alueella jatkossakin.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki