AfterDawn logo

SearchGPT -hakukone julkistettiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tekoälyn on povattu olevan ensimmäinen todellinen uhka maailman suurimman mainosyhtiön, Googlen, hakukoneissa nauttimalle monopolille.

Googlella ei ole ollut käytännössä vakavasti otettavaa haastajaa enää sen jälkeen, kun vuosituhannen taitteen hakukonesodissa AltaVista ja kumppanit tulivat Googlen jyräämiksi. Nykyisin Googlen markkinaosuus onkin täysin käsittämätön, ollen yli 90% useissa länsimaissa.

Mutta heti ChatGPT:n julkistuksen jälkeen Google itsekin ymmärsi, että tässä on nyt ensimmäinen todellinen uhka yhtiön tulevaisuudelle. Yhtiö julisti sisäisesti täyden paniikkitilan jo vuoden 2022 lopulla, kun ChatGPT:n käyttäjämäärät kasvoivat hurjaa tahtia.

Jo tuolloin veikkailtiin, että Google valjastaa itsekin tekoälyä hakukoneensa kaveriksi, jotta kilpailijat eivät painelisi ohi. Samalla asiantuntijat myös varoittelivat siitä, että hakutulosten korvaaminen tekoälyllä tuhoaisi nykymuotoisen internetin.


Google ei piitannut varoituksista, vaan ryhtyi toukokuussa 2024 tarjoamaan lähes pelkästään hakukoneen luomia vastauksia mm. Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Taustalla on tietysti samainen paniikki, sillä mm. uudet hakukoneet kuten Perplexity kasvavat vauhdilla - ja lisäksi Googlen ainoa todellinen kilpailija, Microsoft, valjasti tekoälyn Bing-hakukoneensa käyttöön jo alkuvuodesta 2023.

Google onkin menettänyt hieman markkinaosuuttaan viime aikoina, sillä Suomessa yhtiön hakukoneen markkinaosuus laski alkuvuodesta alimmilleen ikinä.

Bing ja uudet toimijat eivät ole kuitenkaan onnistuneet haittaamaan merkittävästi Googlen liiketoimintaa. Mutta nyt voi käydä toisin..

Koko nykyisen tekoälyhuuman alulle potkaissut yhtiö, OpenAI, julkisti viime yönä oman hakukoneensa.

SearchGPT on OpenAI:n mukaan täysin uudenlainen hakukone, joka yhdistää reaaliaikaista, verkosta haettavaa tietoa yhtiön olemassaolevaan tekoälymalliin.

SearchGPT ei siis ole rajoittunut vain tietoihin, jotka sille on joskus syötetty, vaan se pystyy seuraamaan vaikkapa olympialaisten tapahtumia reaaliajassa. Yhdistelemällä kielimallia ja tietoa tosielämän tapahtumista, SearchGPT tarjoaa tiivistettyjä, mutta ajantasaisia vastauksia käyttäjien kysymyksiin.

Eli haku toimii pitkälti samalla tavalla kuin Googlenkin tekoälyllä höystetty haku, joka on nyt käytössä Yhdysvalloissa - ja jonka on tarkoitus saapua Suomeenkin vuoden loppuun mennessä.

Isona erona Googlen toimintaan, SearchGPT ilmeisesti pyrkii luomaan yhteistyösopimuksia julkaisijoiden, kuten uutissivustojen ja blogien kanssa. Eli OpenAI ei ilmeisesti halua "omia" sisältöä täysin itselleen, vaan ainakin lupaa ohjaavansa käyttäjiä myös sivustoille, josta tieto on alunperin kaivettu tekoälyn käyttöön.


Lisäksi ChatGPT:n hurja käyttäjämäärä itsessään on jo varsin hyvä ponnahduslauta uuden hakukoneen julkaisulle - yhtiö voi yksinkertaisesti ohjata ChatGPT:n käyttäjiä käyttämään myös SearchGPT:tä.

SearchGPT:n julkaisun aikataulusta ei vielä kerrottu mitään, mutta palvelun jonotuslistalle voi jo liittyä. Jonotuslistalla olevia kutsutaan kokeilemaan SearchGPT:tä tulevien kuukausien aikana ennen sen ovien avaamista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki