AfterDawn logo

Kommentti: Ennustus toteutui, Googlen tekemä muutos tuhoaa internetin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Puolitoista vuotta sitten useat kommentoijat pitivät ennustusta naurettavana ja pelotteluna, kun Gmailin perustaja sanoi tekoälyn tuhoavan joko Googlen tai internetin. Tuolloin oli kulunut vain viikko siitä, kun ChatGPT julkaistiin, joten naureskelu oli helppoa.

Mutta nyt valinta on tehty ja Google on päättänyt tuhota internetin.

Käytännössä Googlella ei ollut lopulta vaihtoehtoja, mutta muutos tulee järisyttämään koko internetin perustuksia, todennäköisesti tavoilla, joita emme vielä voi täysin hahmottaa.

Mistä on siis kyse?

Google kertoi tällä viikolla ottavansa tekoälyn käyttöön kaikissa hakutuloksissa siten, että käytännössä mitä tahansa Googlesta hakeekaan, tarjoaa hakukone suoraan siihen tekoälyn tarjoaman vastauksen. Vasta pitkällisen alaspäin vierityksen jälkeen tulee hakutulossivulla näkyviin ensimmäiset perinteiset linkit ulkopuolisiin verkkosivustoihin.


Käyttäjän kannalta muutos on tietysti näppärä: vastaus näkyy suoraan ensimmäisellä sivulla, eikä tarvitse lähteä etsimään varsinaista vastausta hakutuloslinkkien syövereistä. Google ryhtyi kokeilemaan muutosta jo alkuvuodesta ja totesi ilmeisesti kuluttajien olevan tyytyväisiä uudistukseen. Mutta internetin kannalta muutos on kohtalokas.

Tiukimmankin antikapitalistin on myönnettävä, että syy sille, miksi verkosta löytyy valtava määrä tietoa, on puhtaan kapitalistinen. Eli verkkoon kannattaa julkaista sisältöä, koska sillä voi elättää itsensä - tavalla tai toisella, joko maksumuurin avulla tai mainoksia näyttämällä.

Jos rahallista kannustetta ei olisi, asiantuntevaa sisältöä olisi verkossa vain murto-osa nykyisestään. Edes Wikipediaa ei nykymuodossaan voisi olla olemassa, koska Wikipedian säännöt vaativat lähdeviittauksia artikkelin tueksi - eli jonkun muun luomaa sisältöä, johon Wikipedian artikkeli nojaa.

Ja nimenomaan tiukan faktasisällön kannalta Google on erityisasemassa, ollen maailman suurin hakukone, joka mm. Suomessa on lähes monopoliasemassa. Erilaisia oppaita ja ohjeita julkaisevat sivustot elävät hakukoneista saatavalla liikenteellä.

Nyt, kun Google ryhtyy tarjoamaan tekoälyn pureksimat vastaukset suoraan hakutulosten kärkeen, ei loppukäyttäjällä ole enää mitään syytä klikata itseään sivustoille, jotka tarjoaisivat vastauksen kysymykseen - koska Googlen tekoälytiivistelmä tarjosi jo vastauksen. Uutisia tai viihdettä tämä ongelma ei koske, mutta kaikkea ongelmanratkaisuun ja faktoihin pohjautuvaa selailua ongelma tulee koskettamaan.

Hakukoneista tulevan liikenteen kuihtuessa pois, tyrehtyy myös tämän tyyppisen sisällön ammattimainen tuottaminen verkkoon. Jolloin tekoälykään ei enää saa tietoa uusista asioista, joiden pohjalta se osaisi vastata uusiin ongelmiin.

Tilanne voi kuulostaa pelottelulta, mutta mm. Redditin yhteisöissä verkkosivustoja ylläpitävät käyttäjät ovat todenneet, että sisällöntuotannolta tipahtaa pohja pois. Kymmenet oppaita tekstimuodossa julkaisevat sivustot ovat jo kertoneet lopettavansa uuden sisällön tuottamisen, kun Googlen muutos etenee Yhdysvalloista muihinkin maihin lähiaikoina.


Toki aina löytyy käyttäjiä, joille tekoälyn antama vastaus ei riitä, mutta heidän määränsä tulee olemaan todennäköisesti niin pieni, ettei netin sisällöntuotanto voi jatkua nykymuodossaan. Tekoälytuloksista voi myös kieltäytyä, mutta lienee todennäköistä, että valtaosa hakukoneiden käyttäjistä nimenomaan haluaa valmiiksi tekoälyn pureskeleman vastauksen.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki