AfterDawn logo

Tekoäly voi tuhota Googlen - ja se tuhoaisi nykyisen netin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Gmailin alkuperäinen kehittäjä on aivan yhtä hämmentynyt tuoreimmasta tekoälypalvelusta kuin koko muukin nettiä käyttävä kansa. Mutta Paul Buchheit vetää uutuudesta vielä isomman johtopäätöksen: ChatGPT on ensimmäinen uhka 20 vuoteen, joka voi oikeasti tuhota Googlen hakukoneen.

Reilu viikko sitten julkaistu ChatGPT on kaapannut netin myrskyn lailla ja palvelu sai miljoona rekisteröitynyttä käyttäjää nopeammin kuin käytännössä yksikään verkkopalvelu ennen sitä.

Miksi tekoäly voittaa hakukoneen?

ChatGPT hakkaa hakukoneen yksinkertaisesti siinä, että se yhdistelee tietoja neuroverkkonsa avulla, luo eri tietolähteiden välille loogisia yhteyksiä - ja palauttaa kysyttyyn kysymykseen yhden vastauksen, joka pohjautuu sen omaan päättelyyn.

Hakukoneessa käyttäjä kertoo hakukoneelle mitä ollaan etsimässä ja hakukone palauttaa sen jälkeen nipun linkkejä, joista tietoa voisi lähteä etsimään sen jälkeen.


Eli konsepti on täysin eri: ChatGPT kertoo suoraan vastauksen, Google kertoo vain sen, mistä vastauksen voisi todennäköisimmin löytää.

Tämä tietysti muuttaa myös tapaa hakea asioita, sillä ChatGPT:n kanssa parhaat tulokset saadaan luonnollista kieltä olevilla monitahoisilla kysymyksillä, kun taas googlettamiseen moni suosii lyhyitä avainsanoja - koska kuitenkin lopullinen vastaus pitää kaivaa esille Googlen tarjoamista linkeistä.

Mutta ChatGPT on usein väärässä...!

ChatGPT julkaistiin vasta viikko sitten ja se on OpenAI-yhtiön ensimmäinen beta-versio tekoälypohjaisesta chatbotista.

Eli luonnollisesti se on raakile. Ja antaa vääriä vastauksia, kuten olemme omissa testeissämme huomanneet - ja jonka vuoksi myös mm. ohjelmoijien suosima kysymys/vastaus -sivusto kielsi sen antamat vastaukset palvelussaan.

Siihen nähden, että palvelu on julkaistu viikko sitten, se on hämmentävän hyvä. Ja suomalaisesta näkökulmasta jopa hengästyttävän hyvä: Googlelta meni vuosia ennen kuin yhtiön oma hakukone alkoi kunnolla ymmärtämään suomeksi tehtyjä hakuja ja kielemme taivutuksia.

Eli tässä vaiheessa on todella lyhytnäköistä hyljeksiä ChatGPT:tä sen vastausten epätarkkuuden myötä.

Voihan Googlekin siirtyä tekoälyyn

Itse asiassa Googlen hakuindeksin rakentaminen pohjautuu jo nyt isolta osin tekoälyyn, mutta yhtiö käyttää tekoälyä lähinnä luomaan sivustojen välisiä paremmuussuhteita eri hakutermeille. Eli tekoäly ja iso liuta sääntöjä päättävät yhdessä sen, mikä sivu nostetaan hakutulosten kärkeen, kun haetaan jotain tiettyä asiaa.

Googlella toki olisi muskelia muuttaa hakukoneensa myös toimimaan kuten ChatGPT, eli tarjoamaan suoraan vastauksia käyttäjien antamiin kysymyksiin, linkkien tarjoamisen sijaan.

Ja itse asiassa tähän suuntaan Google on vaivihkaa siirtynytkin vuosi vuoden jälkeen: yksinkertaisimmat kysymykset pulauttavat todella usein suoraan verkkosivuilta napatun tiedonmurun näkyviin, ilman että käyttäjät tarvitsee varsinaisesti siirtyä linkin takana olevalle sivulle lukemaan lähteenä olevaa sivustoa.


Mutta Google on ehkä osittain ymmärtänyt sen, miksi vastauksia ei kannata tarjota suoraan hakutulossivulla, vaan tarjota linkkiä muille sivuille..

Netti tuhoutuu, jos tekoäly korvaa hakukoneet

Vaikka tavallisesta sukankuluttajasta ajatus voikin kuulostaa erikoiselta, että suoraan vastauksia palauttava hakukoneen korvaaja tuhoaisi netin, se todennäköisesti tekisi niin - ainakin nykymuodossaan.

Vaikka miten paljon haluttaisiin olla kapitalismia vastaan taistelevia idealisteja, fakta on, että verkosta löytyy valtavasti tietoa siksi, että sinne luomalla tietoa voi elättää itsensä.

Wikipediaa pidetään aina kansalaisaktivismin malliesimerkkinä, mutta Wikipediankin sisältö pitää sen omien ohjeidenkin mukaan pohjautua luotettaviin lähteisiin. Ja luotettaviksi lähteiksi lasketaan lähinnä vertaisarvioitu tutkimus sekä kaupallisten, luotettavaksi todettujen verkkosivustojen sisältö.

Valtaosa verkon sisällöstä syntyy siksi, että sille on kysyntää, joka luo tiedon julkaisseelle alustalle kävijöitä - joille näytetään mainoksia ja josta syntyvällä rahavirralla elätetään sisältöä tuottavia ihmisiä.

Kaikki oppaita, ohjeita ja neuvoja tarjoavat sivustot elävät käytännössä puhtaasti sillä, että Google ruokkii niille lukijoita, jotka haluavat vastauksia - joihin sivustot tarjoavat vastauksen.

Jos tekoäly tarjoaa vastaukset suoraan, siirtämättä käyttäjämassoja eteenpäin, homma muuttuu kannattamattomaksi.

Mihin tarvittaisiin enää vaikkapa teknologiaan keskittyviä keskustelualueita, jos monimutkaiseenkin kysymykseen saa vastauksen suoraan tekoälyltä? Ei enää forumeille kysymyksen julkaisua ja odottelua, josko joku osaisi vastata asiaan.

Mihin tarvittaisiin verkossa julkaistuja siitä, mitä tapahtuu, jos Android-puhelimen jättää päivittämättä, kun tekoälyltäkin saa asiaan vastauksen...?

Jos tekoäly korvaa linkkipohjaisen hakukoneen, romahtaa tämän tyyppisen sisällön tuotanto nollaan. Ei ehkä vuodessa, ei ehkä viidessäkään vuodessa - mutta ajan kanssa, varmasti. Vauvalehden keskustelupalstoille isku ei tietenkään olisi iso, mutta kaikkeen tekniseen ja selkeitä vastauksia tarjoilevaan sisällöntuotantoon isku saattaisi olla todella kova.

Miksei tekoäly sitten tarjoaisi linkkejä lähteisiin?

Tekoäly, pidemmälle vietynä, ei pohjaa vastauksiaan yhteen tai edes useampaan lähteeseen, vaan sen vastaus pohjautuu useista lähteistä yhdisteltyyn tietoon, jota tekoäly jalostaa omien päätelmiensä pohjalta eteenpäin.

Eli mitään lähteitä ei edes ole.

Tämän ymmärtää paremmin, kun tekoälylle heittää jotain, johon ei yksinkertaisesti voi edes olla olemassa mitään ennalta luotua sisältöä. Otetaan esimerkiksi vaikkapa ChatGPT:lle annettu pyyntö:

Kirjoita noin 200 sanan mittainen runo siitä, miksi Android on parempi kuin iPhone.

Vastaukseksi saatiin seuraava hengentuotos:

Android on kuin viileä tuuli,
joka kuljettaa viestiä vapaudesta.
Se on vapaamielinen ja joustava,
ja se antaa käyttäjälleen täyden hallinnan.

Android on monipuolinen,
sen käyttöliittymä on kustomoitavissa,
ja se tukee useita eri sovelluksia.
Se on myös edullisempi vaihtoehto,
ja se tarjoaa laajemman valikoiman laitteita.

Android on myös jatkuvasti kehittyvä,
sen päivitykset ovat nopeita ja tehokkaita,
ja se tarjoaa uusia ominaisuuksia ja parannuksia jatkuvasti.

Android on parempi kuin iPhone,
koska se tarjoaa enemmän valinnanvapautta ja joustavuutta,
ja se on edullisempi ja tehokkaampi vaihtoehto.
Se on myös jatkuvasti kehittyvä ja tarjoaa enemmän ominaisuuksia ja parannuksia.
Android on tulevaisuuden puhelin.

Esimerkki kuvannee mainiosti sitä, miten tekoäly on paljon enemmän kuin algoritmi, joka nappaisi valmiin vastauksen jostain muualta ja palauttaisi sen käyttäjälle. Eli tekoäly on nimenomaan sitä, mitä nimikin sanoo - tietynlaista "älykkyyttä" luoda täysin uutta sen pohjalta mitä sille on opetettu aiemmin.

Äänihakujen yleistyminen sataa tekoälyn laariin

Älykaiuttimet ovat vielä Suomessa kovin harvinaisia, mutta mobiililaitteilla tapahtuva äänipohjainen googlettaminen on yleistynyt täälläkin.

ChatGPT:n tapa tarjota omalla logiikallaan jäsennelty vastaus mistä tahansa aiheesta, tiedonmurusia yhdistelemällä, on lähes täydellinen malli ääneen tehtyjen hakujen vastauksiin. Tämä voi hyvinkin olla kulma, jolla tekoäly tulee nappaamaan itselleen ensimmäiset isommat siivut hakukonemarkkinasta.

Google itse menettää tulonsa, jos hakutulosten klikkailu loppuu

Googlella on myös omissa intresseissään pitää hakutulosten klikkaus käyttäjien toimintana. Yhtiön tärkein tulonlähde ovat hakutuloksissa näkyvät mainokset, jotka näyttävät hämäävän paljon samalta kuin tavalliset hakutuloksetkin.

Jos Google siirtyisi tarjoamaan pelkästään suoria vastauksia hakutuloslistan sijaan, myös hakutulossivuilla näkyvien mainosten klikkailu romahtaisi.

Miten oikeasti käy...?

Googlella on resurssit ja valtavasti menetettävää, joten yhtiö ei tule varmasti seisomaan tumput suorina, kun sen ydinliiketoimintaa uhkaa jokin merkittävä uusi toimija.

Yleensä Google on ratkaissut tämäntyyppiset ongelmat ostamalla nousevat kilpailijat pois. Mutta nykyisin yhtiö on niin tiukasti kilpailuviranomaisten syynissä, että se ei todennäköisesti saisi lupaa ostaa kilpailijaa itselleen.

Todennäköisin vastaus tulee olemaan se, että Google tulee muuttamaan omaa hakukonettaan enemmän ja enemmän ChatGPT:n mukaiseksi palveluksi, eli sivustoksi joka tarjoaa linkkien sijaan suoraan vastauksia. Yhtiö koettanee tasapainoilla linkkilistan ja valmiiden vastausten välimaastossa, jotta yhtiön oma mainoskone ei hyytyisi.

Mutta tästä muutoksesta saattaa alkaa netin historian isoin mullistus, jossa tietyntyyppistä verkkosisältöä tuottavat sivustot tulevat katoamaan - tai muuttumaan täysin erilaisiksi kuin ne nyt ovat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki