AfterDawn logo

Elisa rakentaa nyt valokuituverkkoa, joka kykenee 100 gigan yhteyksiin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Elisa on yksi monista toimijoista Suomessa, joka rakentaa kovaa vauhtia uutta valokuituverkkoa. Vuosi sitten Elisa tiedotti laittavansa tulevien vuosien aikana verkon rakentamiseen 200 miljoonaa euroa.

Elisan rakentama verkko on myös kyvykästä, sillä operaattori tiedottaa nyt rakentaneensa verkkoa kesäkuun alusta lähtien XGS-PON -tekniikalla (X gigabit symmetric passive optical network).

Passiivinen optinen valokuituverkko (PON) toimii pohjana peräti 100 gigan nopeuksille. Tänä vuonna Elisan verkossa nopeus nousee 10 Gbit/s tasolle, ja jatkossa sitä päivitetään asteittain kohti 50 ja 100 Gbit/s nopeuksia, kun tarve niin vaatii.

Muista toimijoista ainakin Valoo ja Lounea hyödyntävät vastaavaa tekniikkaa. Lounea tarjoaa jo 40 gigan nopeuksia koteihin ja Lounean mukaan se kykenee myös toteuttamaan 100 gigan yhteyksiä heti kun sellaisella tarvetta on.

"Vuoden 2024 lopussa jo kymmeniä tuhansia asuntoja on uuden huippunopean kuidun piirissä", Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen arvioi.

XGS-PON -tekniikka parantaa nopeuksien lisäksi myös valokuituverkon energiatehokkuutta ja toimintavarmuutta, sillä verkkoa voidaan jatkossa rakentaa yhä pidempiä matkoja ilman, että välissä on ylläpitoa vaativia verkkolaitteita tai laitetiloja.


Vielä 100 gigan nopeuksia ei tarvita, mutta tulevaisuudessa muun muassa nettiin kytkettyjen laitteiden määrä kasvaa ja lisätyn todellisuuden käyttö yleistyy.

"Kaikkea emme vielä edes tiedä, mihin näin nopeita yhteyksiä kymmenen vuoden päästä tarvitaan. Mutta jo nyt arjessa tulee vastaan tilanteita, joissa on tarve ladata kymmenien gigojen paketteja: esimerkkinä suositut videopelit, laitevalmistajien ohjelmistopäivitykset sekä sarjojen lataaminen offline-katselua varten. Latausajoissa voidaan jatkossa puhua minuuttien sijaan sekunneista", Lehtinen havainnollistaa.

Elisa rakentaa uutta valokuituverkkoa tulevien vuosien aikana yli 450 uudella alueella.

1 KOMMENTTI

keskonen1/1

Sit tarvitaan enää palvelin joka antaa 100 gigaa ylöspäin

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki