AfterDawn logo

Lounea aloittaa 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset tämän vuoden aikana

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Valokuituyhtiö Lounea tiedottaa aloittavansa 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset vielä tämän vuoden aikana. Kyseessä on yhtiön mukaan maailman nopein kodin laajakaistayhteys. Nopeampaa nettiä on kuitenkin luvassa jo lähitulevaisuudessa.

Lounea aloitti ensimmäisenä Suomessa kehityspolun kohti 50G PON -kuitu kotiin verkkoja. Yhtiö on testannut uuteen tekniikkaan perustuvaa kuitu kotiin verkkoa kevään aikana ja saavuttanut verkossa ennätyksellisen 42 gigan nopeuden.

Nyt Lounea kertoo aloittavansa 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset vielä tämän vuoden aikana, mutta toistaiseksi tarkempaa ajankohtaa saatavuudelle tai hintaa ei kerrottu.

Nopeampaakin nettiä on mahdollista tehdä ja sellaista Lounea aikoo tuoda heti saataville, kun tarvetta on.

"Lounealla rakennetaan todellisia tulevaisuusvarmoja verkkoja, laitepäivityksien avulla kerran kotiin rakennetun valokuituyhteyden teho voidaan kiihdyttää uusiin nopeuksiin yhä uudelleen ja uudelleen. Osoituksena valokuidun ylivertaisuudesta aloitamme 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset vielä tämän vuoden aikana. Olemme kuluvan vuoden aikana tehneet merkittäviä tiedonsiirtokapasiteetin investointeja myös valtakunnallisissa runkoverkoissamme. Tämä mahdollistaa meille joustavan kapasiteetin hallinnan aina useisiin terabitteihin asti ja meillä on edellytykset toteuttaa vaikka 100 gigan asiakasyhteyksiä heti kun asiakkaan tiedonsiirtotarpeet sitä edellyttävät", sanoo Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni.

Lounean mukaan tulevaisuuden palvelut ja viihde, kuten laajennetun todellisuuden palvelut, tulevat edellyttämään ultranopeuksia.


Lounea toi vuonna 2021 saataville 10 gigan yhteyden. 10 gigan ja 40 gigan laajakaista ovat saatavilla vain Lounean rakentamissa ja toteuttamissa valokuituverkoissa.

Lounea rakentaa tänä vuonna merkittävästi lisää verkkoa Suomessa. Tämän rakentamiskauden jälkeen Lounean valokuituverkko yltää jo yli 210 000 osoitteeseen ja tavoittaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Lounea on rakentanut valokuituverkkoja jo yli 15 vuoden ajan ja investoinut vuoden 2010 jälkeen valokuituverkkoihin noin 150 miljoonaa euroa.

Suomessa myös esimerkiksi valokuituyhtiö Valoo panostaa nopeisiin yhteyksiin. Valoo kertoi hiljattain hyödyntävänsä Nokian XGS-PON- ja 25G PON -tekniikoita valokuituverkon rakentamisessa ja toi samalla saataville 20 gigan valokuituliittymän. Valoo kertoo, että uudella järjestelmällä yhdistetään 200 000 taloutta 30 eri kaupungissa valokuituverkkoon vuoden 2026 loppuun mennessä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki