AfterDawn logo

Politiikka piilotetaan Instagramista ja Threadsista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sosiaalisen median perinteistä polttoainetta ovat olleet politiikasta käydyt väännöt. Etenkin kokoaan valtavan paljon merkittävämmäksi vuosien saatossa kasvanut Twitter eli nykyinen X, on suorastaan elänyt sillä, että siellä on kiistelty politiikasta varsin verisesti.

Elon Muskin ostettua Twitterin ja muuttaneen sen nimen nykyiseksi X:ksi, on ns. mikroblogien maailmassa ollut meneillään käyttäjämassojen uusjako. Isoimmaksi voittajaksi vaikuttaa muodostuneen Metan omistama Threads, joka avattiin Suomessakin joulukuussa 2023.

Aivan kuten X:ssäkin, myös Threadsissa algoritmien valta on erittäin suuri. Käyttäjille näkyvä oletusarvoinen sisältösyöte on palvelun itsensä päättämän logiikan mukainen - pohjautuen käyttäjän mieltymyksiin, mutta etenkin käyttäjän omaan toimintaan.

Algoritmipohjainen sisältösyöte tarkoittaa usein sitä, että kärjekkäimmät mielipiteet ja eniten ihmisiä jakavat nostot nousevat helpoimmin esiin - koska algoritmi päättelee niiden aiheuttavan eniten reaktioita lukijoissa. Suuntaan tai toiseen.


Juuri tuosta syystä sosiaalista mediaa pidetään yhtenä tekijänä siinä, että poliittinen ilmapiiri on aina vain vahvemmin jakautunut - niin Suomessa, kuin muissakin maissa.

Meta on nyt linjannut että Instagram ja Threads lopettavat "poliittista sisältöä" sisältävien viestien nostamisen näkyviin. Muutoksen myötä sekä Instagramiin että Threadsiin tulee asetus, joka pitää erikseen kytkeä päälle, mikäli haluaa nähdä poliittista sisältöä palvelussa.

Mikäli ne tilit, joita itse seuraa, julkaisevat poliittista sisältöä, näkyy se sisältö syötteessä jatkossakin. Mutta poliittinen sisältö, joka vain sattuu olemaan suosittua juuri sillä hetkellä (tileiltä, jota et itse seuraa), ei enää nouse näkyviin.

Muutos koskee Instagramin keloja, Threadsin viestejä ja Instagramin kuvajulkaisuja.

Nousussa on ollut viime viikkoina myös BlueSky, jonka oletusarvoinen sisältösyöte ei käytä lainkaan algoritmeja, vaan näyttää ainoastaan seurattujen tilien viestit, aikajärjestyksessä.

AfterDawnin virallinen tili löytyy Threadsista, BlueSkysta, X:stä sekä hajautetusta, avoimesta Mastodonista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki