AfterDawn logo

Rautapurku

Rautapurku tarkoittaa laitteiston ominaisuutta, jossa esim. salauksen tai pakkauksen purku hoidetaan erillisen piirin tai suorittimen avulla. Tällöin muu laitteisto ei rasitu kyseisen toiminnan takia.

Yleensä rautapurku-sanalla tarkoitetaan näytönohjaimista löytyvää ominaisuutta, jonka avulla näytönohjain voi purkaa osittain tai kokonaan esim. MPEG-2-, VC-1- tai H.264/MPEG-4 AVC -videota. Rautapurku ei aktivoidu automaattisesti, vaan mediasoittimen tai koodekin on tuettava sitä erikseen. Windows-ympäristössä tätä varten löytyy erillinen DXVA-rajapinta.

Rautapurku ei välttämättä osaa purkaa kaikkia tarvittavia osia itse, joten tietyissä tapauksissa se ei riitä yksinään, vaan purkuohjelma tai dekooderi hyödyntää tällöin esim. suoritinta purkamisessa.

Rautapurkamisen yksi suuri ongelma on päivitettävyys laitteiston osalta, jota ei käytännössä ole lainkaan. Tämän vuoksi esiin tulevia ongelmia ei voi korjata suoraan laitteistoon, vaan tarvittavat muokkaukset pitää tehdä ohjelmistopuolelle, jolloin pahimmassa tapauksessa (korjauksen puuttuessa) lopputuloksena on väärin tai tehottomasti toimiva ratkaisu.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki