AfterDawn logo

Google vaihtoi hakutulokset tekoälyn koosteisiin - hirveä lasku ympäristölle, energian kulutus 10-kertaistuu

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuten olemme jo aiemmin uutisoineet, Google alkoi hiljattain näyttämään hakutulosten sijaan tekoälyn tuottamia vastauksia. Muutos alkoi Yhdysvalloista, mutta lähikuukausina myös Suomessa kaikki hakutulokset ovat jatkossa tekoälyn koostamia tekstivastauksia. Perinteinen linkkilista näkyy vasta pitkällä sivun alareunassa, tekoälykoosteen ja mainosten alapuolella.

Osa vastauksista on ollut varsin koomisia, sillä Google on ehdottanut mm. liiman lisäämistä pizzaan, jotta juusto pysyisi paremmin paikoillaan.

Mutta vähemmän on pohdittu sitä, mitä tekoälykoosteiden tekeminen tarkalleen ottaen vaatii.

Yksi valtava muutos on se, että hakutulosten luominen vaatii valtavan paljon enemmän energiaa eli käytännössä sähköä. Googlen emoyhtiön Alphabetin omien arvioiden mukaan tekoälyn tuottama vastaus kuluttaa jopa 10 kertaa enemmän energiaa kuin perinteisen, linkkilista-muotoisen hakutulossivun luonti.


Nykyisellään datakeskukset, jotka siis sisältävät kaikki maailman palvelimet, kuluttavat globaalisti noin 1,5 prosenttia kaikesta ihmiskunnan käyttämästä sähköstä. Tekoälyn arvioidaan kiskaisevan sähkönkulutuksen tuplaksi jo vuoteen 2026 mennessä (PDF).

Kulutus vastaisi koko Japanin vuotuista sähköntarvetta, mikäli ennuste osuu oikeaan.

Tekoälyyn keskittyvät yhtiöt ovatkin jo etsimässä tapoja tuottaa valtavia määriä lisää sähköä tekoälyn tarpeisiin. Sekä Google, Microsoft että Amazon ovat mm. pohtimassa ydinvoiman lisärakentamista, jotta tekoälyn vaatima energia saadaan tuotettua tulevaisuudessakin.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki