AfterDawn logo

Kokoomus ehdottaa TikTokin kieltämistä Suomessa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Kokoomus haluaa kieltää suositun videopalvelu TikTokin Suomessa. Kokoomuslaiset kansanedustajat ovat tehneet toimenpidealoitteen, jolla ehdotetaan TikTokin kieltämistä. TikTokin kieltämisestä on jo aiemmin puhuttu eri tahojen toimesta.

Kokoomuslaisten edustajien mukaan TikTokin aiheuttamat haittavaikutukset erityisesti lapsille ja nuorille ovat ilmeisiä.

Aloitteessa kerrotaan, että palvelun aiheuttamat haittavaikutukset erityisesti lapsille ja nuorille ovat ilmeisiä. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta minkäänlaista iän varmistusjärjestelmää ei ole käytössä. TikTokin algoritmi voi nostaa käyttäjän etusivulle myös ei-toivottua sisältöä.

"Tiktokissa leviää huomattava määrä vaarallista ja väkivaltaista sisältöä, ja se on omiaan levittämään haitallisia haasteita ja ilmiöitä alaikäisten keskuudessa. Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi materiaalia onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille", toimenpidealoitteessa sanotaan.


Aloitteessa huomautetaan, että TikTokin algoritmi on suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Lisäksi Kokoomus nostaa esille Suomen suojelupoliisin huomiot. Suojelupoliisin mukaan TikTok kerää valtavia määriä tietoja niin laitteesta kuin käyttäjistä, jotka voivat päätyä Kiinan tiedusteluviranomaisille.

Kiinalaisen Bytedancen omistama TikTok on vaikeuksissa muun muassa Yhdysvalloissa. Yhdysvallat haluaa, että ByteDance myy TikTokin jollekin muulle taholle.

Kirjoitimme juuri uutisen Intiasta, jossa TikTok kiellettiin vuonna 2020. Kiellon jälkeen videoita alettiin katselemaan vaihtoehtoisissa palveluissa eli YouTubessa ja Instagramissa.

Todennäköisesti vastaava tapahtuisi Suomessakin, mikäli kielto astuisi voimaan. Käyttäjät siirtyisivät katselemaan pystyvideoita enemmän Instagramiin ja YouTubeen. TikTokin kielto ei välttämättä vähentäisi videoiden katselua ja Kokoomuksen mainitsemat vaarallinen ja väkivaltainen sisältöä olisi kuitenkin edelleen katsottavissa muissa palveluissa.

1 KOMMENTTI

keskonen1/1

Eiköhän Kokoomuksenkin kannattais keskittyä purkamaan paskaa sääntelyä eikä keksiä sitä lisää. Toki vpn-kauppa on tärkeetä mutta ei tarvii tämmöisiä tukitoimia.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki