AfterDawn logo

TikTok ennemmin lopettaa Yhdysvalloissa toimimisen kuin myy sovelluksensa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

TikTokin tulevaisuudesta Yhdysvalloissa on alkanut taistelu, josta tultaneen näkemään vielä monia oikeussalidraaman kaaria.

Yhdysvalloissa nuijittiin tällä viikolla läpi laki, joka pakottaa myymään TikTokin uudelle omistajalle. Yhtiön nykyinen omistaja on kiinalainen ByteDance ja suositun sovelluksen kiinalainen omistajataho on ollut Yhdysvalloissa yksinkertaisesti kestämätön ajatus.

Mitään konkreettisia syytteitä TikTokin toiminnasta ei ole koskaan nostettu, joissa sen osoitettaisiin toimivan Kiinan valtion hyväksi. Mutta yhtä kaikki, nyt ByteDancella on aikaa 270 vuorokautta myydä TikTok - tai sovellus estetään Yhdysvalloissa.

Samaan aikaan ByteDance on haastanut Yhdysvallat oikeuteen päätöksen vuoksi, joten 270 vuorokauden aikarajaa tullaan lähes varmasti venyttämään. Oikeudenkäynnistä odotetaan mielenkiintoista, sillä liittovaltion on lähes pakko onnistua osoittamaan jokin järkevä syy TikTokin myymisen pakottamiselle.


TikTokiahan ei sinänsä siis kiellettäisi Yhdysvalloissa, eli sen toiminta todennäköisesti jatkuisi kaikin tavoin samalla tavalla, jos se myytäisiin. Ainoastaan omistajatahoa vaaditaan vaihdettavaksi.

Mutta Reutersin käsiinsä saamien sisäisten dokumenttien mukaan ByteDance ei todellakaan aio myydä TikTokia. Syy tähän on se, että TikTokin algoritmit ovat sen tärkein ase kisassa muita sosiaalisen median palveluita vastaan. Ja myymällä TikTokin - tai TikTokin Yhdysvaltain toiminnot - ByteDance joutuisi samalla luovuttamaan myös elintärkeät algoritminsa uudelle omistajalle.

Ajatus on ilmeisesti kestämätön, koska ByteDance menettäisi samalla salaisuutensa myös Kiinan markkinoilla, jossa se operoi Douyinia, TikTokin läheistä sukulaista. Ja voi olla, että Yhdysvallat haluaisi ByteDancen myyvän vain Yhdysvalloissa toimivan TikTokin, ei esimerkiksi Euroopassa tai Aasiassa toimivaa TikTokia. Näin ollen yhtiölle tulisi muilla markkinoilla - ennemmin tai myöhemmin - vastaan pakolla myyty Yhdysvaltain versio TikTokista, joka todennäköisesti haluaisi laajentua muihin maihin.

Yhdysvaltain liikevaihto on vain murto-osa ByteDancen kaikesta liikevaihdosta, joten menetys ei olisi rahallisesti valtava, vaikka Amerikasta pitäisikin vetäytyä.

1 KOMMENTTI

keskonen1/1

VPN-kauppa kiittää ja kuittaa kun poliitikko sekoilee

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki