AfterDawn logo

Ohjelmistopäivitys Voyager 1 -luotaimeen onnistui

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Siinä missä puhelinten päivitystuki saattaa loppua jo vuosi laitteen julkaisusta - ja monissa ns. IoT-laitteissa minkäänlaisia päivityksiä ei välttämättä nähdä koskaan - on aina kunnioitettavaa, kun ohjelmistotuki on todella pitkä.

Uutisoimme jo viime vuonna siitä, miten Nasan avaruusluotain Voyager 1 oli alkanut temppuilemaan. Sen lähettämässä datassa oli havaittu virheitä ja Nasa valmistautui päivittämään luotaimen ohjelmistot.

Jotta ohjelmistopäivityksen skaalaa ymmärtäisi, kannattaa muistaa perusteet: Voyager 1 ja sen sisar Voyager 2, lähetettiin matkaan vuonna 1977.

Sen jälkeen ne ovat kiitäneet avaruudessa aina vain kauemmas Maasta. Voyager 1 ohitti heliopaussin vuonna 2012 eli poistui kokonaan aurinkokunnastamme, ulkoavaruuteen. Voyager 2 ohitti heliopaussin vuonna 2018.


Luotaimet ovat ihmiskunnan ainoat laitteet, jotka ovat siirtyneet tähtien väliseen avaruuteen - ja ovat luonnollisesti kauimpana olevat ihmisen tekemät laitteet Maasta katsottuna. Voyager 1 on tällä hetkellä noin 24 miljardin kilometrin päässä Maasta.

Iästään, etäisyydestään ja alkeellisesta tekniikastaan huolimatta molemmat luotaimet lähettävät edelleen maahan tutkimustietoa ja dataa matkastaan.

Mutta viime vuonna Voyager 1:n ns. health check -data, joka kertoo luotaimen laitteistojen tilasta, alkoi muuttumaan vialliseksi.

Nasa selvitteli ongelman syitä viime syksystä lähtien ja ongelmaksi paljastui yksi luotaimen tietokoneista, jonka vastuulla on kerätyn tiedon pakkaaminen ennen sen lähettämistä Maahan.

Kyseinen tietokone oli osa lennon tietojenkeruun järjestelmää (Flight Data Subsystem, FDS), joka koostuu kolmesta vastaavasta tietokoneesta. Nasa päätti poistaa rikkoutuneen tietokoneen pois käytöstä ja siirtää pakkausalgoritmit muille luotaimen tietokoneille.

Mutta tässä törmättiin ongelmaan, sillä luotaimet ovat tosiaankin 1970-luvun tuotantoa, joten missään Voyager 1:n tietokoneessa ei ollut tarpeeksi vapaata muistia, johon pakkausalgoritmit oltaisiin voitu siirtää - poistamatta muita, kriittisiä ohjelmakoodeja.

Nasa ryhtyikin urakkaan, jossa pakkausalgoritmit jaettiin osiin ja pilkottiin luotaimen eri tietokoneille ajettavaksi, kukin palanen sen mukaan miten missäkin järjestelmässä oli vapaana resursseja.

Päivitys saatiin valmiiksi ja lähetettiin Voyager 1:lle 18. huhtikuuta. Pitkästä etäisyydestä johtuen Voyager 1:n "pingi" ja tiedonsiirron nopeus ovat hieman keskiverto nettiyhteyksiä heikommat: tietojen siirrossa Maasta Voyager 1:lle kesti 22,5 tuntia. Sen jälkeen päivitys ajettiin sisään ja Nasan piti odottaa vielä toiset 22,5 tuntia, jotta Voyager 1 lähettäisi ensimmäiset datat takaisin ohjelmistopäivityksen jälkeen.

Nasan mukaan ensimmäiset datat saatiin takaisin Voyager 1:ltä 20.4.2024 ja ne vahvistivat toivotun tuloksen: päivitys oli onnistunut ja tiedot olivat taas kunnossa.


Voyagerit jatkavat siis matkaansa tähtien välisessä avaruudessa ja jatkavat samalla tieteen palvelemista, vielä 46 vuoden jälkeenkin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki