AfterDawn logo

Nasa päivittää Voyager -luotainten ohjelmistot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuonna 1977 otettiin harppaus ihmiskunnan avaruustutkimuksessa, kun Nasa lähetti kaksi luotainta matkalle kohti tähtien välistä, aurinkokuntamme ulkopuolelle.

27. elokuuta, 1977 matkaan lähti luotaimista ensimmäinen, Voyager 2. Sen sisar Voyager 1 pääsi matkaan syyskuun 5. päivänä, saman vuonna. Luotaimet ovat olleet siis matkallaan jo 46 vuoden ajan ja lähettävät edelleen tutkimustietoa Maahan laitteistonsa avulla.

Alunperin luotainten piti tutkia mm. Jupiter ja Saturnus -planeettoja, mutta kun luotainten käyttöikä tuntui rikkovan kaikki ennusteet, on parivaljakko suunnannut jo kohti tähtien välistä avaruutta. Voyager 1 ohitti heliopaussin eli aurinkokuntamme ulkorajan vuonna 2012. Voyager 2 teki saman tempun vuonna 2018.

Viime vuonna radastaan ja kurssistaan johtuen pidemmällä avaruudessa kiitävä Voyager 1 -luotain kuitenkin alkoi yllättäen lähettämään virheellistä dataa Nasan tutkijoille. Ongelma ei ollut vakava, sillä tutkimuslaitteistolta saatava data on edelleen kunnossa, mutta luotaimen lähettämä tilannekatsaussignaali on "seonnut".


Kuukausien pohtimisen jälkeen Nasan insinöörit ovat löytäneet syypään Voyager 1:n ohjelmiston ongelmiin ja aikovat korjata tilanteen ohjelmistopäivityksellä. Nasa valmistautuu parhaillaan lähettämään ohjelmistopäivityksen Voyager 2 -luotaimeen, kokeilumielessä. Voyager 2:n osalta ongelmia ei ole toistaiseksi havaittu, mutta se on lähempänä Maata kuin Voyager 1, joten sitä on helpompi käyttää koekaniinina. Voyager 1 arvioidaan olevan noin 29 miljardin kilometrin päässä Maasta, kun taas Voyager 2 etäisyydeksi arvioidaan 19 miljardia kilometriä.

Päivityksen lähettäminen luotaimelle kestää noin 18 tuntia, johtuen luotainten etäisyydestä Maasta. Päivityksen jälkeen luotain asentaa päivityksen järjestelmiinsä ja lähettää kuittauksen siitä, onnistuiko päivitys. Tuotakin signaalia pitää odottaa 18 tunnin ajan saapuvaksi takaisin Maahan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki