AfterDawn logo

Windows XP edelleen suosiossa Suomessa, 10v tukiajan päättymisen jälkeen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Ikonisen Windows XP:n tukiaika päättyi jo kymmenen vuotta sitten, huhtikuussa 2014.

Mutta tämä ei tunnu sisukkaimpia sissejä hidastavan millään tavalla, sillä Windows XP on jostain käsittämättömästä syystä edelleen Suomen 3. suosituin käytössä oleva Windowsin versio.

Windows 7, jonka senkin tukiaika päättyi neljä vuotta sitten, oli vielä pari vuotta sitten suosittu sekin - mutta varoitusten ja kehotusten ansiosta vaikuttaa siltä, että Seiskan käyttäjät siirtyivät kuin siirtyivätkin tuoreempiin käyttöjärjestelmiin.

Mutta Windows XP:n käyttäjät eivät tunnu varoituksia uskovan. Eivät, vaikka riskit vanhentuneen ja ilman tukea olevan käyttöjärjestelmän osalta ovat erittäin suuret.


StatCounterin tilastot 04/2022-03/2024

Tuoreimpien StatCounterin tilastojen mukaan Windows XP:n osuus kaikista suomalaisista Windowsin käyttäjistä oli maaliskuussa 2024 hurjat 1,68%. Kun otetaan huomioon se, että Windowsin markkinaosuus kaikista tietokoneista oli samaisen tilaston mukaan Suomessa 74,13%, tarkoittaa 1,68% osuus väistämättä tuhansia muinaisella käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita.

Mikään tietoturvaohjelmisto ei voi täysin suojata XP-käyttäjiä, jos kone on kytketty verkkoon - kuten StatCounterin tilastoissa kerätyt tietokoneet ovat. Käyttöjärjestelmässä on hurja määrä paikkaamattomia aukkoja, jotka ovat järjestelmätasolla.

Vielä hurjempaan tietoturvakaaokseen varaudutaan vuonna 2025, kun Windows 10:n tuki päättyy ja samalla suurta osaa maailman tietokoneista ei voi päivittää lainkaan Windows 11:een.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki