AfterDawn logo

Onko Windows 7 käyttö vielä turvallista?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Viimeisimpien tilastojen mukaan suomalaisista Windowsin käyttäjistä vielä noin 1,4% käytti käyttöjärjetelmänään Windows 7:aa.

Windowsin markkinaosuus kokonaisuudessaan oli syyskuussa 2023 Suomessa 79,4%, Applen viedessä kakkostilan noin 10,4% markkinaosuudella ja kolmospaikan mennessä Linuxille (5,6%).

Windows 7:aa käyttävät siis vielä tänä päivänäkin karkeasti arvioiden vähintäänkin tuhannet suomalaiset. Ja kyseiset luvut on mitattu nettisivujen käytöstä, eli kyseisillä koneilla oikeasti kytkeydytään myös verkkoon.

Mutta onko Windows 7 käyttö turvallista?

Lyhyesti ja ytimekkäästi vastaten:

Ei, Windows 7 käyttö ei ole turvallista.

Ei edes silloin, kun käytät ajan tasalla olevaa virustorjuntaa.


Ainoa täysin varma tapa Windows 7 turvalliselle käytölle on se, ettet koskaan, ikinä kytke Windows 7 -tietokonetta verkkoon.

Syy tähän on se, että käyttöjärjestelmästä löytyy jatkuvasti uusia tietoturva-aukkoja, joista osa on niin rakenteellisesti käyttöjärjestelmän ytimessä, että yksikään virustorjunta ei pysty niihin hyökkäämistä estämään.

Tällä hetkellä Windows 7:sta tiedetään 96 tietoturva-aukkoa, joihin hyökätään aktiivisesti.

Mihinkään aukoista ei ole tulossa korjausta, koskaan, sillä Windows 7 tukiaika on vuonna 2020. Tuon jälkeen Microsoft lopetti käyttöjärjestelmän tukemisen ja siitä löytyvien aukkojen paikkaamisen. Joka on sinänsä reilua, sillä Windows 7 julkaistiin jo vuonna 2009.

Lisäksi mm. Chrome-selain sisältää jo omia tietoturva-aukkojaan, jos sitä käytetään Windows 7:lla, sillä Chromen uudet versiot eivät enää saavu Windows 7:lle.

Helpoin ja toimivin ratkaisu on se, että Windows 7 päivittää Windows 10:iin, jolla on vielä hetken tukea jäljellä. Toki Windows 11 olisi suositeltavampi, mutta suurin osa vanhoista tietokoneista ei tue sen laitteistovaatimuksia.

Vuoden 2025 paikkeilla vanha tietokone on kuitenkin pakko uusia, kun myös Windows 10 tukiaika päättyy.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki