AfterDawn logo

Suomessakin toimiva robottikuljetusyritys Starship Technologies sai 90 miljoonan kasvurahoituksen

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Virolainen robottikuljetusyritys Starship Technologies on kerännyt 90 miljoonaa dollaria Pluralin ja Iconicalin johdolla. Uusi rahoitus, jonka ansiosta Starship on kerännyt jo yhteensä 230 miljoonaa dollaria perustamisestaan vuonna 2014 lähtien, käytetään maailmanlaajuiseen laajentumiseen Starshipin pyrkiessä hyödyntämään kotiinkuljetusten kysynnän jatkuvaa kasvua.

Starship Technologiesin robotit ovat tulleet tutuksi Suomessa, sillä yritys toimii S-ryhmän kumppani. S-ryhmä kuljettaa roboteilla ruokaa ja muita tuotteita kotiin usealla paikkakunnalla Suomessa - myös talviaikaan.

Suomen lisäksi robotit operoivat Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Tanskassa ja Virossa.

Robotit tekevät niin sanottuja viimeisen mailin toimituksia eli hyvin lyhyitä toimituksia. Kyseessä on toimitusketjun kallein ja eniten hiilipäästöjä aiheuttava osa-alue, joka on ollut logistiikkayritysten kompastuskivi kaikkialla, vaikka elintarvikkeiden ja muiden tavaroiden nopeiden toimitusten kysyntä kasvaa.


Starship Technologiesin mukaan erityisesti ruoan online-toimitusmarkkinoiden odotetaan yli kaksinkertaistuvanvuoteen 2030 mennessä, ja pelkästään Euroopassa viimeisen mailin toimitusten hiilidioksidipäästöjen odotetaan nousevan 5,5 miljoonaan hiilidioksiditonniin vuonna 2032, mikä vastaa 1,2 miljoonaa kaasulla kulkevaa autoa.

Yrityksen robotit ovat 99-prosenttisesti autonomisia ja ne kulkevat sähköllä. Jokainen Starshipin robotti operoi 18 tuntia täyteen ladattuna, ja keskimääräinen toimitus vie energiaa yhtä paljon kuin veden keittäminen vedenkeittimessä yhtä teekuppia varten.

Pian yritys aikoo tuoda käyttöön langattoman latausratkaisun, mikä tehostaa entisestään toimituksia ja täydentää robottien itsenäistä toimimista.

Lanseerauksen jälkeen Starship-robotit ovat pienentäneet hiilidioksidipäästöjä lähes 1,8 miljoonaa kiloa. Muun muassa Bolt, Co-Op, Grubhub, S-ryhmä ja Sodexo ovat valinneet robottikuljetukset muiden kuljetusmuotojen sijaan.

Kasvu on ollut yrityksellä nopeaa. Starshipin robotit suorittivat miljoonannen kuljetuksensa kuusi vuotta lanseerauksesta ja vain kolme vuotta siitä toimituksia oli tehty jo viisi miljoonaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki