AfterDawn logo

S-ryhmä ottaa Starship Technologiesin robokuljetukset käyttöön yhdeksässä kaupungissa kesän aikana

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

S-ryhmän ruoan verkkokauppa S-kaupat aloittaa pikatoimitukset sähköllä toimivilla kuljetusroboteilla vaiheittain kevään ja kesän aikana. Kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Viime kesänä näitä robotteja hyödynnettiin pääkaupunkiseudulla Alepan toimesta, jossa ne kuljettavat myös tänäkin kesänä.

Robokuljetukset alkavat tällä viikolla kolmella Alepa-myymälällä Espoossa ja palvelu laajenee jo ensimmäisten päivien aikana yhdeksään Alepa-myymälään Espoossa ja Helsingissä.

Ensimmäiset yhdeksän myymälää ovat Alepa Laajalahti, Alepa Mankkaa, Alepa Matinkylä, Alepa Kilo, Alepa Keilaniemi, Alepa Pajamäki, Alepa Etelä-Haaga, Alepa Pasilanraitio ja Alepa Jupperi.


Kuljetukset laajentuvat myös Vantaalle alkukesän aikana. Palvelu otetaan käyttöön yhteensä parissakymmenessä Alepa-myymälässä viimeistään alkukesän aikana.

"Pilotoimme kuljetusrobotteja viime vuonna ja saimme niistä paljon hyvää palautetta. Halusimme laajentaa tänä vuonna palvelua ja nopeita kuljetuksia asiakkaillemme Helsinkiin ja Vantaalle, sillä pilottimme Espoossa oli onnistunut. Tuomme nyt robokuljetukset asiakkaille helpommin saatavaksi S-kaupat-sovellukseen eikä erillistä sovellusta tilauksiin enää tarvita", sanoo Alepa-ketjun omistavan HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua.

Seuraavassa vaiheessa kesän aikana robokuljetukset alkavat kuudessa osuuskaupassa Tampereella, Turussa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Oulussa.

Kuljetuksissa hyödynnetään Starship Technologiesin robotteja, jotka suunnittelevat reittinsä tekoälyn ja GPS-paikannuksen avulla. Ne toimivat itsenäisesti, mutta tarvittaessa ihminen voi ottaa robotin hallintaansa.

Yhdessä robotissa on 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia. Robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.

"Olemme innoissamme voidessamme laajentaa kumppanuuttamme S-ryhmän kanssa useille paikkakunnille Suomessa. Onnistunut yhteistyö Espoossa viime vuonna osoitti, että robottitoimituksille on todellinen kysyntä suomalaisten keskuudessa. Uskomme, että ihmiset eri paikkakunnilla ottavat innovatiivisen palvelumme omakseen ja kuljetuspalveluista tulee olennainen osa heidän arkeansa. Suomi on myös Starshipin "kotimarkkinat", sillä Helsingin tutkimus- ja tuotekehityskeskuksellamme on keskeinen rooli robottien suunnittelussa ja kehittämisessä", sanoo Starship Technologiesin pääjohtaja Alastair Westgarth.

Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Viime vuonna kaduille saapuneet robotit aiheuttivat paljon kysymyksiä, joihin poliisi ja Traficom vastasivat.


Robokuljetukset ovat saatavilla S-kaupat-sovelluksessa, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play Storesta.

Alepa-myymälöiden kohdalla toimitusalue on noin pari kilometriä myymälästä ja kuljetuksen hinta alkaa 3,9 eurosta. Tilaukset tulevat perille jopa tunnissa.

Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT