AfterDawn logo

Pankkitunnuksia kalasteltu runsaasti OmaKanta-palvelun ja Suomi.fin nimissä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus kertoo tämän viikon viikkokatsauksessa huijausviesteistä, joiden avulla kalastellaan pankkitunnuksia.

Viranomaiselle on tehty tällä viikolla useita kymmeniä ilmoituksia OmaKanta-palvelun sekä Suomi.fin nimissä lähetetyistä tietojenkalasteluviesteistä.

Huijausviesteissä vastaanottajaa kehotetaan päivittämään omat tiedot sekä väitetään kyseisen toimenpiteen olevan välttämätön jatkuvan ja parhaan palvelun takaamiseksi. Viesteissä on annettu päivämäärä, jota ennen päivitys on tehtävä. Molemmissa tapauksissa viestissä oleva linkki johtaa aidon näköiselle tietojenkalastelusivustolle, jossa havitellaan pankkitunnuksia. Tietojenkalastelusivustolle syötetyt tiedot päätyvät rikollisten käsiin.

"Pankkitunnuksia on kalasteltu aktiivisesti koko alkuvuosi, eikä tämäkään viikko ollut poikkeus. Vastaanotimme satakunta ilmoitusta tietojenkalastelusta, joista valtaosa koski OmaKanta-palvelun ja suomi.fin nimissä lähetettyjä huijausviestejä.", toteaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Sanna Autio.


Suomi.fin nimissä levitetään myös huijausviestejä, joiden mukaan Suomi.fi-mobiilisovelluksessa olisi tekninen virhe, jonka vuoksi palveluun tulevia viestejä voi lukea toistaiseksi huijausviestissä olevan linkin kautta. Viestissä on mukana linkki, joka ohjaa pankkitunnuksia kalastelevalle huijaussivustolle.

Kyberturvallisuuskeskus ja esimerkiksi pankit usein huomauttavat, että ne eivät koskaan pyydä tekstiviestillä tai sähköpostilla henkilötietoja tai pankkitunnuksia. Viralliset viestit eivät myöskään sisällä linkkejä sivuille.

Jos epäilet pankkitunnuksesi joutuneen vääriin käsiin, ota yhteyttä viipymättä pankkiin. Viime vuonna pankit saivat pysäytettyä ja palautettua 32,7 miljoonaa euroa huijareille menossa ollutta rahaa, mutta suomalaiset menettivät huijauksiin silti yli 44 miljoonaa euroa.

Viikkokatsauksessa nostetaan esille myös palvelunestohyökkäykset, jota tehtiin helmikuun ensimmäisinä päivinä runsaasti. Kymmenet kotimaiset organisaatiot listattiin venäläismielisten haktivistiryhmien palvelunestohyökkäysten kohteiksi. Kohteeksi joutuivat esimerkiksi kunnat ja koulut.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki