AfterDawn logo

Bluesky on nyt kaikille avoin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Vuoden ajan vain kutsujen kautta liittymisen mahdollistanut sosiaalisen median palvelu Bluesky on nyt kaikille avoin eli liittymiseen ei enää tarvitse kutsua. Bluesky on X:n (Twitter), Mastodonin ja Threadsin kaltainen mikroblogipalvelu. Palvelun taustalla toimii Twitterin perustaja Jack Dorsey.

Bluesky-palvelulla on tällä hetkellä yli 3 miljoonaa käyttäjää ja yli 25 000 erilaista syötettä. Syötteet ovat Bluskyen yksi erikoisuuksista, sillä näitä voivat kuka tahansa luoda ja niihin voi kuka tahansa liittyä. Tietyllä syötteellä näkyy vain tietynlaista sisältöä. Esimerkiksi yhdellä syötteellä voi näkyä vain suomalaisten käyttäjien julkaisut, kun taas toinen syöte voi keskittyä vaikkapa uutisen näyttämiseen.

Bluesky on hajautettu sosiaalinen verkosto eli se muistuttaa Mastodonia. Nämä kuitenkin eroavat protokollan osalta, sillä Mastodon käyttää ActivityPub-protokollaa, jota myös Metan Threads tulee aikanaan hyödyntämään.


Saman protokollan ansiosta palvelut voivat helposti olla yhteydessä toisiinsa. Bluesky puolestaan hyödyntää omaa AT protokollaa, joka vaikeuttaa eri palveluiden kanssa toimimista.

Bluesky kertoo, että se avaa pian kehittäjille mahdollisuuden hyödyntää AT protokollaa, jonka myötä kehittäjät voivat pystyttää omia palvelimia Mastodonin tapaisesti. Näin Bluesky-käyttäjät voivat valita, mitä palvelinta he käyttävät, ja mikäli käyttäjä haluaa siirtyä toiselle palvelimelle, kaikki viestit, seuraaja ja muut tiedot tulevat mukana. Kehittäjät voivat esimerkiksi päättää oman palvelimensa säännöistä.

Tulevaisuudessa Blueskyn taustalla oleva yhtiö aikoo ansaita rahaa useilla tavoilla. Esimerkiksi osa sovelluksen lisäominaisuuksista tulee käytettäväksi maksua vastaan.

Palveluun voi liittyä täällä. Laita samalla myös seurantaan AfterDawnin tili palvelussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki