AfterDawn logo

Threadsin suosittelualgoritmi sekosi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Metan uusin sosiaalisen median palvelu, Threads avattiin joulukuussa vihdoin myös Euroopassa.

Palvelu on käyttäjämäärissä mitattuna onnistunut haastamaan varsin hyvin Elon Muskin omistuksessa olevan X:n eli entisen Twitterin ja sovellus nousi Suomessakin suosituimpien joukkoon joulua ennen.

Threadsissa, kuten Instagramissakin, on vahvasti käytössä algoritmipohjainen etusivu, joka pyrkii koukuttamaan käyttäjiään mahdollisimman tehokkaasti. Myös muissa isoimmissa sosiaalisen median palveluissa (mm. Facebook, Twitter, TikTok)luotetaan algoritmien voimaan - eli etusivu ei todellakaan ole aikajärjestyksessä ja sisältää sisältöä myös tileiltä, joita käyttäjä ei seuraa.

Mutta ilmeisesti Threadsin algoritmi on vielä varsin raakile, sillä se vaikutti seonneen täydellisesti joulun aikoihin. Ympäri maailmaa käyttäjien etusivuille nousi esiin ainoastaan vinkkejä siitä, miten painamalla Threadsin jako-painiketta pitkään pohjassa, aukeaa esiin parempi jakovalikko.


Vinkki on siis itsessään ihan fiksu - ja sitä olemme jakaneet itsekin heti Threadsin auettua Suomessakin. (AfterDawnin Threads-tili kannattaa tietysti ottaa seurantaan)

Mutta tällä kertaa siis algoritmi sekosi totaalisesti ja nosti käyttäjien fiidiin lähes pelkästään kyseistä vinkkiä, sadoilta, ellei tuhansilta, eri tileiltä. Eri sanamuodoilla, mutta sisällöltään täsmälleen samaa asiaa kertovia vinkkejä siis.

Tapaninpäivään mennessä tilanne tuntui rauhoittuneen ja nyt syötteissä näkyy lähinnä enää asialle vitsailevia viestejä. Kyseessä ei ollut ilmeisesti mikään hyökkäys tai tahallaan aiheutettu tilanne, vaan algoritmi oli jostain syystä keksinyt mielestään kaikkia kiinnostavan asian, joka piti jakaa kaikille, kaikilta siitä vinkkaavilta tileiltä.

Threadsissa voi vaihtaa näkymän myös "Seuratut" näkymään, jolloin syöte on aikajärjestyksessä ja sisältää viestejä ainoastaan seuraamiltasi tileiltä. Valitettavasti asetus ei pysy valittuna, vaan se pitää vaihtaa joka kerta erikseen käyttöön.

Oletuksena ilman algoritmin tuputusta toimivia sosiaalisen median palveluita ovat mm. BlueSky sekä Mastodon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki