AfterDawn logo

Tekoäly tarkistamaan oletko tarpeeksi vanha katselemaan aikuisviihdettä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Äärimmäisen harvahan meistä on koskaan vahingossakaan katsonut aikuisviihdettä verkossa. Mutta heille, ketkä ovat moiseen hullutteluun joskus sortuneet, ovat erilaiset ikää kysyvät ikkunat tulleet tutuiksi.

Tyypillisin tapa varmentaa aikuisviihdesivuilla kävijän ikä on perinteisesti ollut yksinkertainen kysymysdialogi, jossa kysytään, onko käyttäjä aikuinen vai ei.

Tämähän ei ole aivan valtavan tehokas keino rajoittaa alaikäisten pääsyä verkon punaisemmille sivukujille, koska tietty prosentti alaikäisistä teineistä ilmeisesti valehtelee tällaisen kysymyksen kohdalla - ja saa pääsyn sivustolle.

Britannia on päättänyt tiukentaa linjaansa merkittävästi. Ongelmana on se, että maassa ei ole mitään kaikille saatavilla olevaa digitaalista henkilöllisyystodistusta, jota voitaisiin käyttää iän varmentamiseen. Maassa toimivat verkkopankitkaan eivät ole samalla tavalla vahvoiksi tunnistautumiskeinoiksi valtion näkökulmasta laskettavia kuin vaikkapa Suomessa toimivat verkkopankit ovat.


Luottokorttitietojen syöttäminen oli joskus netin alkuvuosina yksi tapa iän varmennukseen, mutta se ei ole kovinkaan luotettava - vanhempien lompakosta löytyvästä luottokortista voi kirjoitella tunnistetiedot ylös ja käyttää niitä tarpeen mukaan. Britanniassa muita "luotettavaksi" laskettuja iän varmistuksen keinoja ovat nykyisellään mm. fyysisten henkilöllisyystodistusten skannaaminen ja toimittaminen sivustolle iän vahventamiseksi - tässäkin on ongelmana sama kuin luottokorttitiedoissa, eli alaikäinen voi vaivihkaa skannata kerran vanehmpiensa passin ja käyttää sitä mielin määrin. Myöskin yksityisyyden kannalta passin skannaus ja epämääräiselle sivustolle lähettäminen kuulostaa hieman villiltä idealta.

Nyt maassa on keksittykin lainsäätäjien mielestä nerokas ratkaisu: tekoäly.

Lakiesityksessä on siis ideoitu sitä, että ennen aikuisviihdesivustolle pääsyä, käyttäjän pitäisi avata puhelimensa tai tietokoneensa kamera. Kasvojen perusteella tekoäly tunnistaisi sen, onko käyttäjä tekoälyn mielestä aikuinen vai ei.

Britannian viestintäviranomainen Ofcom ehdottaa, että tekoäly tunnistaisi ovatko käyttäjät yli 25-vuotiaita. Jos käyttäjä vaikuttaa tekoälyn mielestä alle 25-vuotiaalta, pitää käyttäjän varmentaa ikänsä jollain muulla tavalla - esimerkiksi sillä skannatulla passilla. Ikäraja aikuisviihteelle on Britanniassa 18v.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että yhtään sellaista tekoälyä ei ole vielä kehitetty, joka pystyisi (viranomaistahon tarpeisiin tarpeeksi) luotettavasti päättelemään ihmisen iän kuvan perusteella.

Säännöt ovat joka tapauksessa kiristymässä vuonna 2025 ja Ofcom pyrkii etsimään erilaisia vaihtoehtoja, joista yhtenä listalla pysyy tekoäly. Ofcom myöntää itsekin, että moni käyttäjä on haluton lähettämään vaikkapa henkilöllisyystodistuksensa kopion sivustolle, pelkästään saadakseen pääsyn sisältöön.


Yhdysvalloissakin on meneillään vastaava sota: aikuisviidejätti Pornhub on jo estänyt pääsyn useiden osavaltioiden käyttäjiltä. Myöskään Yhdysvalloissa ei ole tarjolla keskitettyä, kansallista digitaalista henkilöllisyystodistusta tai mekanismia vahvaan tunnistautumiseen. Osavaltiot, jotka ovat kiristäneet aikuisviihteen valvontaa viime aikoina, ovat nekin vaatineet nimenomaan skannattuja kopioita fyysisistä henkilöllisyystodistuksista.

Tiukat rajoitukset aikuisviihdesivustoille pääsyyn saattavat ohjata kuluttajia piratismin pariin, jolloin aikuisviihteen parissa työskentelevät jäävät ilman tuloja - joita lailliset, lakia noudattavat tahot maksaisivat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki