AfterDawn logo

Vihdoin: Suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen loppuu, huijaukset huomaa helpommin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Suomalaiset ovat joutuneet turtumaan tasaisen tappavalla tahdilla leviäviin huijauspuheluihin ja erilaisiin tekstiviestihuijauksiin. Niiden tunnistamista on vaikeuttanut se, että huijarit ovat usein väärentäneet puhelinnumeronsa suomalaiseksi puhelinnumeroksi. Nyt tälle tulee vihdoin loppu.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut velvoittavan määräyksen kaikille kotimaisille operaattoreille, joka vaatii niitä tunnistamaan puhelinnumeron oikeellisuuden.

Käytännössä ulkomailta tulevat puhelut pitää tunnistaa - ja mikäli ne väittävät olevansa Suomesta (eli maakoodilla +358), ne pitää estää ja näyttää soittaja joko tuntemattomana tai estää puhelu kokonaan.

Traficom alkoi selvittämään tilannetta jo viime vuoden lopulla, kun huijauspuheluiden aalto vyöryi Suomeen. Traficom antoi asiaan liittyvän suosituksen jo helmikuussa 2022, mutta nyt suositus on muuttunut velvoittavaksi määräykseksi.


Jatkossa siis vastaanottajan pitää voida luottaa siihen, jos puhelu tulee +358 -alkuisesta numerosta, että puhelu on oikeasti myös Suomesta lähtöisin.

Määräys astuu voimaan kiinteän verkon osalta heinäkuun alussa 2022, mutta matkapuhelinverkossa joudutaan uudistusta odottamaan pidempään: kännykkäverkoissa määräys tulee voimaan vasta 2.10.2023.

3 KOMMENTTIA

tumppih1/3

No mutta, jos menen vaikka Ruotsiin ja soitan sieltä Suomeen, niin ei se mun kännykkäliittymän suuntanumero jotenkin maagisesti muutu siinä rajalla. Eli vaatimus, että +358-suuntanumerolla soitetun puhelun tulisi olla Suomesta lähtöisin ei yksinkertaisesti ole mahdollista kuin kiinteän verkon numeroilla.

Mobiilin puolella tilanne on paljon haastavampi, ja vaatinee operaattoreiden välistä yhteistyötä, jotta pystytään varmistamaan onko numeroa ensinnäkään oikeasti olemassa suomalaisilla operaattoreilla ja toiseksi, onko numero aktiivisena jonkin operaattorin verkossa Suomessa. Jos numero on oikeasti olemassa ja tulee ulkomailta, niin sellainen lienee pakko päästää normaalisti läpi, mutta muulloin toki voidaan sitten joko estää puhelu kokonaan, piilottaa numero tai tehdä muita vastaavia toimia.

qwerty832/3

Kotimaiset operaattorit tietysti tunnistaa kotimaiset numerot. Jos ei kuulu tunnettuun rekisteriin, niin blokataan. Toi lienee hyvin yksinkertaista.

Älyttömän pitkä siirtymäaika..

PrankCall (vahvistamaton)3/3

Harmiton keppostelu, spooffaamalla puhelinnumeroa ja höpötellä ihmisille päättömiä juttuja on hassunhauskaa touhua.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT