AfterDawn logo

Roomba Combo j9+ ja Roomba j9+ julkaistiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Amerikkalainen iRobot on kiistatta maailman suurin robotti-imureiden valmistaja, Roomba-mallistollaan. Mutta yhtiö on joutunut viime vuonna pistämään innovaatiohattua tiukasti päähän, kun kiinalaisvalmistajat, kuten Xiaomi, Roborock, Dreame ja Ecovacs lisäävät aina vain uusia ominaisuuksia omiin robotteihinsa.

iRobot onkin lisännyt nipun uusia ominaisuuksia imureihinsa viimeisten parin vuoden aikana - ja tuotekehitys on kulkenut pitkälti kalleimpien mallien ehdoilla. Hyvänä puolena kehityksessä on ollut kuitenkin se, että ajan kanssa innovaatiot valuvat myös edullisempiin malleihin. Tästä esimerkkiä saatiin hiljattain, kun hieman edullisemmat Roomba Combo i5 ja Roomba Combo j5 julkaistiin. Molemmissa malleissa tuodaan aiemmin ainoastaan "lippulaivamalleista" tuttuja ominaisuuksia hieman kohtuullisempaan hintaluokkaan.

Mutta keskihintaisten uutuuksien julkistuksen jälkeen onkin iRobotin aika julkaista myös tuoreimmat huippumallinsa. Yhtiö julkisti tänään uuden Roomba j9 -sarjansa, joka sisältää neljä eri mallia.

Mallisto jakautuu kahtia siten, että Roomba Combo j9+ ja Roomba Combo j9 ovat moppaustoiminnoilla varustettuja roboimureita, kun taas Roomba j9+ ja Roomba j9 ovat ilman moppaustoimintoja varustettuja malleja. Molemmissa sarjoissa "plussamerkki" viittaa siihen, että malli toimitetaan itsestääntyhjentävällä lataustelakalla eli robotti osaa tyhjentää pienen sisäisen pölysäiliönsä itsestään lataustelakasta löytyvään isompaan pölypussiin.

Kaikki malliston robotit osaavat esteiden väistelyn, joka edeltäjämallin eli Roomba j7+ arvostelumme perusteella olikin erinomaisesti toimiva. Malleista Roomba j9+ on suora seuraaja Roomba j7+:lle ja vastaavasti Roomba Combo j9+ on seuraaja testeissämme mainiosti pärjänneelle Roomba Combo j7+:lle.

Mitä uutta Roomba j9 -sarja tuo?

Yhtiön mukaan isoimmat uudistukset koskevat ohjelmistoa, joka on päivittynyt OS 7.0 -versioon. Ohjelmisto oppii ajan kanssa aiemmista siivouskerroista sen, mistä kohti asunto löytyy eniten likaa - ja osaa tarvittaessa keskittää säännöllisesti tehdyt, hieman nopeammat ylläpitosiivoukset noihin alueisiin. Lisäksi robotti tunnistaa jatkossa aiempaa paremmin materiaalin, jota se on siivoamassa: eli kaikkein paksuimpien mattojen kohdalla se osaa kiskaista imurin tehot täysille ja siivoaa maton aiempaakin tarkemmin, jotta pitkänukkaisen maton syövereihin ei jäisi lainkaan pölyä.


Älykästä oppimista käyttävää teknologiaa yhtiö kutsuu nimellä Dirt Detective. Moppaavien Combo-mallien osalta tekniikka ymmärtää myös aiempaa paremmin alueet, jotka vaativat imuroinnin lisäksi myös moppausta - ja vastaavasti osaa olla aiempaa tarkempi siinä, että mattoja ei tule kasteltua vahingossakaan. Luonnollisesti älykkäät toiminnot voi myös halutessaan ohittaa, mutta parhaimmillaan toimintojen pitäisi oppia ajan kanssa ymmärtämään se, milloin koti pitää siivota - ja miten ja mistä kohti kannattaa aloittaa.

Toinen iso uudistus koskee vain moppaavaa, isolla telakalla varustettua Roomba Combo j9+ -mallia. Sen mukana toimitetaan täysin uudenlainen Clean Base Auto-Fill -telakka. Telakka osaa siis edelleen tyhjentää robotin sisäisen pölysäiliön itseensä, mutta sen lisäksi telakka osaa myös täyttää robotin vesisäiliön ja mopin puhdistusainesäiliön robotin piipahtaessa telakassa. Yhtiö kehuu telakan vesisäiliön riittävän jopa 30 vuorokauden moppauksen ajaksi ilman tarvetta uudelleentäytölle.

Hinta ja saatavuus

Mallit saapuvat maahantuojan mukaan myyntiin Suomeen marraskuussa 2023. Ilman laajennettua telakkaa varustettujen ns. perusmallien hintoja ei kerrottu, mutta moppaava, vesisäiliön itsestään näyttävä Roomba Combo j9+ maksaa myyntiintullessaan 1449 euroa. Vastaavasti ilman moppausta, mutta itsestääntyhjentävällä lataustelakalla toimitettava Roomba j9+ tulee maksamaan 1049 euroa.


Ohessa vielä suomenkielinen esittelyvideo Roomba Combo j9+ -mallista:

Mallien eroja voi vielä tarkastella robotti-imurien vertailussamme:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki