AfterDawn logo

Arvostelu: Roomba j7+ - esteitä väistelevä robotti-imuri

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Arvosteluumme saapui usean kuukauden testijaksolle iRobot-yhtiön uusin lippulaivamalli, robotti-imuri, jonka pitäisi ainakin paperilla ratkaista kaikki mahdolliset roboimureiden ongelmat, yhdellä laitteella.

Roboimureissa on käytännössä ollut kaksi isoa käytettävyyteen liittyvää ongelmaa: ensinnäkin niiden pölysäiliöt ovat onnettoman pienet ja toisekseen roboimurit tuppaavat jäämään jumiin, lähes kaikkeen mahdolliseen.

Pienen pölysäiliön ongelmat robovalmistajat onnistuivat selättämään jo muutama vuosi takaperin, kun ensimmäiset itsestääntyhjentävällä pölysäiliöllä varustetut imurit saapuivat kauppoihin.

Mutta se jumittaminen..

Roomba j7+ on Roomba-malliston ensimmäinen robotti, joka käyttää apunaan tekoälyä. Roombassa tekoäly on valjastettu roboimurista löytyvän kameran kaveriksi ja sen tarkoituksena on tunnistaa vastaan tulevat yllättävät esteet - ja estää näin robotin jumiutuminen.

Tekoälyn avulla toimivaa esteiden väistelyä on kokeiltu käytännössä jo muutamassa muussakin robotti-imurissa, vaihtelevin tuloksin. Usein ongelmaksi on muodostunut se, että esteiden tunnistus on kyllä toiminut, mutta imuri on muuten ollut pettymys.

Mutta Roomba j7 osalta ei ole tässä suhteessa otettu riskejä: käytännössä j7 on kameralla ja tekoälyllä päivitetty versio aiemmasta Roomban i7 -mallista, jota olemme ylistäneet arvostelussamme (julkaisuhetkellään) kenties maailman parhaaksi robotti-imuriksi.

Joten odotukset olivat luonnollisesti korkealla, huolimatta hurjasta noin tuhannen euron hintalapusta. Ja halusimme testata roboa myös kaikessa rauhassa, antaen tekoälylle/koneoppimiselle tarpeeksi aikaa opetella testikohteemme.

Kolmen kuukauden testausurakan jälkeen onkin aika antaa lopullinen tuomio Roomba j7+:n kyvyistä.

 1. Millainen Roomba j7+ on?
 2. Tekniset tiedot
 3. Käyttöönotto
 4. Karttaominaisuudet
 5. Kännykkäsovellus
 6. Toimintatapa
 7. Esteiden väistely
 8. Toimiiko esteiden väistely oikeasti?
 9. Matot ja huonekalut
 10. Muut esteet
 11. Melu
 12. Lemmikkitalous
 13. Akkukesto ja latausnopeus
 14. Siivousjälki
 15. Roomba j7 vs Roomba j7+ - erot
 16. Yhteenveto
 17. Kannattaako Roomba j7+ ostaa?
 18. Plussat
 19. Miinukset
 20. Tähdet
 21. Lisää luettavaa


Millainen Roomba j7+ on?

Roomba j7+ on siis käytännössä kahdesta eri toiminnallisuudesta koostuva paketti: itse imurista sekä latausasemasta, johon on rakennettu isompi pölysäiliö. Imuri tyhjentää oman, pienen sisäisen pölysäiliönsä lataustelakan isompaan säiliöön aina siivouksen lopuksi.

Roomba j7+ myyntipakkaus

Myyntipakkaus onkin valtava: käytännössä kolmen tavallisen roboimurin myyntipakkauksen kokoinen.

Roomba j7 ylhäältä kuvattuna

Sisältä löytyvä imuri - Roomba j7 - on hyvin perinteisen Roomban imurin näköinen: pyöreä kiekko, jossa on yksi iso nappi.

Mattapintainen metalli koristaa suurinta osaa imurin yläpuolesta. Materiaalivalinta on selkeästi fiksumpi kuin kiiltävissä, mustissa muovisissa serkuissaan - pöly ja sormenjäljet eivät näy Roomba j7:n pinnalla läheskään yhtä selvästi kuin monissa muissa imureissa.

Roomba j7 esteitä tunnistava kamera

Laitteen keulasta paljastuu Roomba j7:n uutuus: pieni kamera sekä sen yhteyteen asennettu LED-valo. Kameraa Roomba käyttää sekä navigointiin että esteiden tunnistamiseen.

Roomba j7 pohjasta

Pohjasta Roomba j7+ ei tarjoile isompia yllätyksiä: Roomban kalliimmista malleista tutut kaksi silikonista vihreää siivoustelaa löytyvät sieltä mistä pitääkin. Sivuharjakin on samassa paikassa kuin lähes kaikissa muissakin Roomban malleissa. Pieni vihreä luukku toisessa reunassa kertoo siitä, että robotti on "plussamallia" eli osaa tyhjentää itsensä lataustelakan pölysäiliöön.

Roomba j7+:n Clean Base -lataustelakka

Toinen uutuus Roomba j7+:ssa on uusittu itsestääntyhjentävän lataustelakan muotoilu. Aiemmat Roomban itsestääntyhjentävät telakat olivat korkeita, futuristisen kahvinkeittimen näköisiä pömpeleitä (kuten vaikkapa Roomba s9+ -arvostelustamme käy ilmi).

Roomba j7+:n telakka on noin puolet matalampi kuin aiemmat Roomban vastaavat telakat, mutta noin kaksi kertaa leveämpi. Mielestäni ratkaisu on erinomainen: uusittu design näyttää paremmalta ja sen sijoittelukin on helpompaa.

Teknisesti itsestääntyhjentävässä telakassa ei ole tapahtunut muutoksia: toimintatapa on täsmälleen sama - ja toimiva - kuin Roomban muissakin "plusmalleissa".

Tekniset tiedot

Paino3,3 kg
Leveys33,8 cm (ympyränmuotoinen)
Korkeus9,2 cm
Akkukesto75 minuuttia / 2210 mAh
Pölysäiliön koko0,25 litraa (plus-mallin sisäinen pölysäiliö; isompi pölypussi latausasemassa) 0,4 litraa (perusmallin sisäinen pölysäiliö)
Muutatunnistaa lattialla olevat esteet ja väistää niitä;
osaa jatkaa siivousta akun tyhjennyttyä (recharge & resume);
tyhjentää oman pölysäiliönsä telakassa olevaan isompaan astiaan;
HEPA-suodatin
HintaRoomba j7+ n. 950 euroa (Tarkista tämän hetken hinta!)
Roomba j7 n. 600 euroa (Tarkista tämän hetken hinta!)


Käyttöönotto

Kuten arvata saattaa, noin tuhannen euron Roomba j7+ on ns. connected -tyyppinen laite eli käytännössä roboimurin toiminta vaatii sen, että kotoa löytyy WiFi-yhteys, johon robotti yhdistyy sekä älypuhelin, jolla robottia komennetaan.

Robotin käyttöönotto menee siten, että robolle etsitään mahdollisimman esteetön paikka kotoa, jonne se voi vapaasti kulkea siivousten lomassa. Mielellään lataustelakan molemmille sivuille pitäisi jättää hieman tilaa ja noin metrin verran vapaata tilaa suoraa telakasta eteenpäin.

Kun telakalle on löydetty sopiva sijainti, robo laitetaan latautumaan latausasemaansa. Tässä välissä asennetaan Roomban käyttämä iRobot Home -älypuhelinsovellus ja yhdistetään robotti verkkoon.

Latauksen ja sovelluksen asentamisen jälkeen robotin voikin komentaa heti töihin. Paras alkusysäys saadaan, jos tässä vaiheessa asunnosta kerätään kaikki esteet pois lattialta ja valitaan sovelluksesta opetustila, jossa robo saa vapaasti käydä kaikissa niissä paikoissa, joihin sen jatkossa tarviikin päästä.

Opettelun ja parin siivouskerran jälkeen Roomba j7+ osaa rakentaa asunnosta kartan, jonka avulla roboa voidaan ohjeistaa jatkossa vieläkin tarkemmin.

Karttatoiminnot

Roomban karttaominaisuudet ovat kehittyneet vuosi vuodelta eteenpäin ja ne ovat nykyisellään erittäin kattavat. Kun robotti on oppinut asunnon pohjapiirustuksen, voi oman asunnon karttaa muokata haluamallaan tavalla.

Roomba j7:lle voidaan asettaa kartalta suoraan alueet, joihin sen ei pitäisi koskaan mennä. Tämä on tietysti suurimmassa osassa tapauksista tarpeetonta, sillä j7 nimenomaan osaa väistellä esteitä. Mutta esim. lemmikkien ruokailualue saatetaan tarkoituksella jättää "rauhoitetuksi" alueeksi, jotta lemmikit uskaltavat ruokailla robon ollessa työn touhussakin.

iRobot Home -sovelluksen kautta voi jakaa asunnon pohjapiirustuksen huoneisiin

Karttaeditorin avulla voidaan myös jakaa asunto huoneisiin ja nimetä kyseiset huoneet. Huonejakojen pohjalta roboa voidaan jatkossa komentaa siivoamaan vaikkapa vain tietty huone. Eli jos kartan jakaa huoneisiin, voi robon komentaa siivoamaan ainoastaan lastenhuoneen - eikä muuta asuntoa tarvitse siivota samalla kertaa.

Karttoihin voidaan myös luoda erillisiä siivousalueita: omissa testeissämme yhdeksi tällaiseksi alueeksi tehtiin kissan hiekkalaatikon ympärystä. Siivousalueet toimivat kuten huoneetkin, eli robon voi halutessaan komentaa siivoamaan vain tietyn siivousalueen.

Uusimmissa päivityksissä karttoihin tulivat mukaan myös automaattiset mattojen tunnistukset. Mattojen tunnistuksen kautta voi Roomballe luoda tietynlaisia siivoussääntöjä, kuten "siivoa tänään vain matot".

Älypuhelinsovellus

Roomban omistaja, iRobot, on hionut viimeisen parin vuoden aikana iRobot Home -sovellusta varsin isolla pensselillä eteenpäin. Sovellus on hieman monimutkaisempi käyttää kuin vielä muutama vuosi takaperin - mutta samaan aikaan myös valintoja on tarjolla reilusti enemmän.

iRobot Home -sovelluksen päänäkymä

Aiemmin kuvattujen karttojen muokkauksen lisäksi sovelluksen kautta voidaan asettaa ajastukset. Tässä ajastukset ja kartat toimivat saumattomasti yhteen, eli ajastuksia voi tehdä täysin vapaasti haluamilleen huoneille. Eli vaikkapa "siivotaan koko asunto tiistaisin, mutta keittiö joka päivä" -tyyliset ajastukset onnistuvat helposti. Myös yksinkertaiset älytoiminnot onnistuvat mainiosti, kuten imurin käynnistäminen aina kotoa poistuttaessa.

Siivoushistoria

Lisäksi sovelluksen kautta voidaan myös tarkistaa tilastoja aiemmista siivouskerroista sekä säätää robotin asetuksia. Asetusten taholta säädettävää ei vallan paljoa ole, mutta halutessaan voi kytkeä päälle mm. tilan, jossa Roomba siivoaa koko asunnon kahteen kertaan jokaisella siivouskerralla.

Sovelluksessa ei ole valtavaa määrää asetuksia, mutta jotain kuitenkin

Kuten tähänkin asti, sovellus on mainiosti ja selkeästi suomennettu, joten kielitaitoon Roomba j7:n käyttö ei tökkää.

Toiminta

Roomba ei eroa merkittävästi perustoiminnassaan muista Roomban malleista mitenkään. Robotti hyrähtää päälle ja työn touhuun käytännössä heti, kun sitä käsketään töihin. Töihin robon voi komentaa joko painamalla laitteen päällä olevaa isoa pyöreää nappia (jolloin Roomba imuroi koko asunnon), käskemällä robon töihin älypuhelinsovelluksen kautta tai ajastusten kautta.


pitkä video, jossa Roomba j7+ siivoaa keittiön

Roomba j7+ on ensimmäinen testaamani Roomba, jonka liikkuminen alkaa muistuttamaan loogista toimintaa: imuri pyrkii vetämään mahdollisimman pitkiä suoria linjoja asunnossa, huone kerrallaan ja siirtyy aina nykäyksen sivummalle kun yksi suora linja on saatu valmiiksi. Toki, välillä logiikka pettää ja vanha kunnon järjettömältä vaikuttava roboimureiden peruslogiikka tulee käyttöön ja robon liikkeissä ei tunnu olevan mitään järkeä.

Sinänsä liikkumisen loogisuudella ei ole mitään väliä: robo ymmärtää oman sijaintinsa ja saa siivottua mallikkaasti kaikki ne alueet, joihin se vain käsiksi pääseekään.

Roomba j7+ tukee luonnollisesti myös recharge and resume -toimintoa eli akun loputtua se palaa takaisin latausasemaan itsenäisesti - ja jatkaa siivousta latauduttuaan täyteen. Robo siis muistaa sen, mitä se sai siivottua ja hoitaa tehtävät loppuun akun latautumisen jälkeen.

Se tärkein: Esteiden väistely

Tärkein ja merkittävin uudistus Roomba j7+:ssa on nimenomaan tekoälyyn / koneoppimiseen pohjautuva esteiden väistely.

Käytännössä Roomban kamera kuvaa koko ajan, kun robo liikkuu lattialla eteenpäin, kameran osoittaessa suoraan edessä olevaan lattiaan.

Sovelluksen kautta pitää tarkistaa uudet esteet ja kertoa robotille, ovatko ne oikeasti esteitä

Kamerasta tulevasta kuvasta Roomba sitten poimii asioita, jotka näyttävät sen mielestä esteiltä - ja se väistää ne. Robo nappaa tällaisista kohteista kuvan ja pyytää omistajaa myöhemmin kertomaan, oliko kyseessä todellakin este vai ei. Tällä tavalla kerätyn palautteen pohjalta Roomba j7 oppii pikkuhiljaa paremmaksi siinä, miten se tunnistaa esteet.

Toisinaan esteiden väistely on aavistuksen verran liiankin tehokasta: lattialle unohtuneiden reinojen takia ei välttämättä tarvitsisi väistää lainkaan, sillä robo ei niihin jumiin onnistuisi jäämään kuitenkaan.

Roomba j7+ osaa toimia myös täysin pimeässä asunnossa, sillä robossa itsessään on LED-ajovalot, joiden avulla se osaa kuvata ympäristöään myös pimeyden tullen. Pimeässä ajovalot päällä suhaava Roomba j7+ on tosin näkynä sellainen, että pienet terminator-puistatukset hiipivät selkäpiitä pitkin hyvinkin helpolla.


Toimiiko esteiden väistely?

Ja tietysti näinkin tärkeässä aiheessa kiinnostaa se, toimiiko esteiden väistely todellakin.

Testasimme asiaa käytännön elämässä 3 kuukauden ajan siten, että emme tehneet robotin hyväksi yhtään mitään koko testijaksomme aikana. Eli kaikki lattialle unohtuneet laturijohdot saivat olla lattialla. Samoin kengät, sukat, vaatteet, paperilaput ja kaikki muukin mitä nyt lattioilla sattuu oikeassa elämässä lojumaan. Eli mitään noista ei kerätty pois ennen robotin käynnistämistä.


videolla lattialle on laitettu koemielessä kengännauhat sekä kännykkälaturi ja katsotaan osaako robo väistää ne

Ja esteiden väistely todellakin toimi. Täydellisesti.

Roomba j7+ ei kolmen kuukauden testijaksomme aikana jäänyt kertaakaan jumiin sellaiseen esteeseen, jonka keräisin normaalisti lattialta pois robotti-imuria käytettäessä. Roomba j7+ kiersi kiltisti kaikki lattialla lojuneet sukat, kengät ja laturijohdot, jumittamatta niihin kertaakaan.

Matot ja huonekalut

Pienten esteiden väistely siis toimi uuden tekoälytekniikan ansiosta, mutta mitenkäs matot ja huonekalut, jotka eivät sinällään kuulu "esteiden" kategoriaan..

Mattojen osalta Roomba j7+ yllätti positiivisesti. Tokihan se onnistui toisinaan ruttaamaan mattoja, mutta se ei kertaakaan onnistunut jumittamaan itseään mattopinon päälle tai johonkin muuhun tyypilliseen "roboimureiden mattoansaan".

Roomba j7+ ei lopulta pärjännyt Ikean tuolille

Ainoan ylitsepääsemättömän haasteen antoi lopulta Ikean tuoli, jonka kanssa Roomba j7:lla oli pitkä, viikkoja kestänyt viivytystaistelu. Roomba j7 oli heittämällä yksi vahvimmista ikinä testaamistani roboimureista ja robo onnistui kiipeämään tuolinjalkojen yli lähes joka kerta.

Ilmeisesti robotti ei tunnista huonekaluja varsinaisesti "esteiksi", joten se ei vältellyt tuolin kanssa yhteenottoa kertaakaan. Mutta noin sentin korkuisista tuolinjaloista muodostunut putkiviidakko koitui kuitenkin lopulta turhan monta kertaa Roomban kohtaloksi, joten päätin testin puolivälissä suosiolla tehdä keittiön pöydän alueesta ns. no-go -zonen, jotta jumeilta vältyttäisiin jatkossa.

Muut esteet

Käytännössä mitään sellaisia esteitä ei Roomban tielle tullut, joista se ei olisi selvinnut. Paitsi edellä mainitut Ikean tuolit.

Noin 2 cm korkuinen kynnys vanhassa kerrostaloasunnossa oli kuitenkin liian korkea Roomballe, joten toisessa testikohteessamme yksi huoneista jäi pysyvästi Roomban ulottumattomiin. Tosin mikään muukaan testaamistani roboimureista ei ole 2cm korkean kynnyksen yli osannut kiivetä, joten tätäkään on vaikea Roomballe isoksi miinukseksi laskea.

Roomba j7 ei enää uskaltanut tulla ulos naulakon alta..

Kerran Roomba tosin onnistui aiheuttamaan itselleen ongelman ilmeisesti esteiden väistelyn vuoksi. Se meni naulakon alle, mutta ei "uskaltanut" tulla sieltä enää takaisin ulos, kun kengät olivat liian lähellä naulakkoa ja robotti ei keksinyt ulospääsytapaa ilman esteeseen (kenkiin) törmäämistä.

Melu

Roomba j7+ ei ole äänekkäimmästä päästä imureita imuroidessaan. Mittauksissa robotin äänenvoimakkuus metrin korkeudella oli noin 60 dB(A), joka on häiritsevää, muttei liian rasittavaa. Imurointi on kuitenkin hitaanpuoleista, joten mielellään robotin kanssa ei kuitenkaan samassa tilassa oleile sen työskentelyn aikana.

Suurin meteli Roombasta pääsee silloin, kun se siirtyy Clean Base -telakkaan ja tyhjentää itsensä. Itsestääntyhjennyksen ääni on lähes korviahuumaava, mutta onneksi erittäin lyhytkestoinen, kuten yllä olevalta videolta näkyy.

Mutta ehdottomasti emme suosittele tyhjennyksen ajoittamista hetkeen, että kotona joku perheenjäsenistä jo yrittää nukkua - tyhjennysääni herättää helposti naapurinkin.


Lemmikkitalous

Toisen puoliskon testijaksostamme Roomba j7 työskenteli lemmikkikodissa, josta löytyy erittäin paljon karvaa päästävä angorakarvainen kissa.

Testissämme lemmikin karvat Roomba onnistui pyydystämään erinomaisella tuloksella, viikosta toiseen. Vielä isompi peukku Roomballe tuli siitä, miten imuri siivosi kissanhiekan lattialta: moni testaamistamme imureista lähinnä levittää kissanhiekkaa sen keveyden vuoksi vielä laajemmalle alueelle. Roombassa taas sivuharjan ja siivoustelojen yhteispeli toimi tässäkin suhteessa saumattomasti yhteen ja yhdenkään siivouskerran jälkeen ei kissanhiekkaa löytynyt lattioilta.

Clean Base telakan sisältä kuvaa
Roomba j7+ Clean Basen sisältä löytyy pölypussi, johon imurin sisäinen pölysäiliö tyhjennetään. Kuvassa vasemmalla ovat tyhjät varapölypussit ja tarvikkeita, varsinainen käytössä oleva pölypussi on oikealla.

Lemmikkitaloudessa luonnollisesti myös plussamallin tarjoama Clean Base -telakan helppous nousi arvoon arvaamattomaan, kun imurin sisäistä pölysäiliötä ei tarvinnut tyhjentää jatkuvalla tahdilla. Aiemmin testaamissamme imureissa pölysäiliö täyttyi tyypillisesti noin viiden päivän välein karvoista. Vastaavasti kolme kuukautta kestäneen testijaksomme aikana Clean Base -lataustelakan oma pölypussi ei täyttynyt edes puolilleen.

Akkukesto ja lataus

iRobot lupaa Roomba j7:lle noin 75 minuutin akkukestoa. Tämä vastaa myös omia havaintojamme varsin tarkkaan: testeissämme akkukesto pyöri noin 70 minuutin ja 90 minuutin välimaastossa.

Kuvatun kaltainen akkukesto riittää käytännössä noin 100m2 asunnon imurointiin kertaalleen, mikäli väistettäviä esteitä ei ole mahdottoman paljoa.

Jos akku kuitenkin loppuu kesken siivouksen, osaa Roomba j7 palata takaisin lataustelakkaan lataamaan itseään - ja jatkaa sen jälkeen takaisin töihin, jatkaen siitä, mihin työ keskeytyi akun loputtua.


Valitettavasti akun latautuminen on hieman hidasta. Täysin tyhjästä akkua ei koskaan ladattu, sillä robotti lopettaa työnsä jo ennen akun täydellistä tyhjentymistä ja palaa takaisin lataustelakkaansa. Mutta käytännössä lataukseen siirtymisen ja akun täyttymisen välillä vierähtää noin 2 tuntia ennen akun täyteen latautumista.

Käytännössä yli 100m2 asunnoissa pitää imurointiin kuluvaa aikaa varata noin 4-5 tuntia, josta Roomba j7 lataa itseään parin tunnin verran töiden välillä. Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos / kun robottia käytetään kuten sitä pitäisi käyttää, eli robotti työskentelee perheen ollessa töissä ja koulussa.

Siivousjälki

Roomba j7+:n siivousjälki oli kauttaaltaan erinomaisella tasolla. Robotti sai järkiään siivottua kovat lattiapinnat täydellisesti jo yhdellä imurointikerralla.

Myös vaikeammat kohdat, kuten nurkat, lattian vierustat ja huonekalujen jalkojen reunat tulivat puhtaiksi - kiitos Roomban pitkän sivuharjan.


Ainoastaan mattojen osalta, lemmikkikohteessame, kävi pari kertaa niin, että Roomba ei saanut yhdellä imurointikerralla ohuen ohutta kissankarvaa aivan kaikista matoista irti. Tällaisissa tilanteissa toinen imurointikerta korjasi tilanteen - ja ongelma oli alunperinkin syntynyt, kun imuria ei oltu käytetty reiluun viikkoon ja lemmikin karvaa oli ehtinyt pinttymään mattoihin pidemmältä ajalta.

Roomba j7 vs Roomba j7+ - mitä eroa?

Kuten Roomballa viime vuosien aikana, on Roomba j7:sta tarjolla kaksi eri mallia: perusmalli Roomba j7 sekä ns. plussamalli eli Roomba j7+.

Mallit ovat teknisesti täysin identtisiä eli kaikki tässä arvostelussa tehdyt havainnot koskevat molempia malleja.

Roomba j7+ Clean Base -telakassa

Ainoa ero kahden mallin välillä liittyy latausasemaan: Roomba j7:n lataustelakka on tavallinen, yksinkertainen lataustelakka, jossa robotti vain latautuu. Vastaavasti plussamallin, Roomba j7+:n, lataustelakka sisältää myös Clean Base -mekanismin, eli tavallaan toisen imurin, joka imaisee robotin sisäisen pölysäiliön itseensä, isompaan pölypussiin, kun se tulee latausasemalle.

Perusmalliin eli Roomba j7:aan voi ostaa jälkikäteen muunnospaketin, jolla siihenkin saadaan itsestääntyhjennyksen mahdollistava toiminto. Kyseinen paketti sisältää Clean Base -telakan sekä muutoksia itse robottiin itseensä (luukku, jonka kautta imurin sisäinen säiliö imaistaan tyhjäksi).

Clean Base -muunnospakettia myy Roomban virallinen Suomen huoltoliike, Piketa ja maaliskuussa 2022 saadun tiedon mukaan muunnospaketti, jolla Roomba j7 -perusmallin saa muunnettua Roomba j7+:ksi, maksaa noin 360 euroa.

Yhteenveto

Odotukset Roomba j7+:aa kohtaan olivat hieman kaksijakoiset. Se lupasi paljon. Todella paljon. Mutta aiemmin testaamamme tekoälyä käyttävät imurit olivat aina onnistuneet pettämään odotuksemme jollain osa-alueella, joten etukäteen testiin suhtautuminen oli hyvinkin skeptinen.

Olemme aina arvosteluissamme painottanut paljon sitä, että robotti-imurin pitää olla mahdollisimman paljon aikaa ja vaivaa säästävä apulainen. Mielellään sellainen, jota ei tarvitse ajatella käytännössä ollenkaan - se tekee työt, kun omistaja on pois kotoa ja samalla se vaatii omistajaltaan vaivannäköä mahdollisimman vähän.

Roomba j7+ ylitti kaikki odotuksemme.

Sen esteiden väistely toimi lähes täydellisesti. Lisäksi iRobot oli tehnyt fiksun päätöksen ja pohjannut j7:n suunnittelun lähes täydellisen Roomba i7:n päälle, joten myös siivoustulos oli kauttaaltaan loistavalla tasolla.


Roomba j7+n: voi oikeasti komentaa siivoamaan vaikka etänä - ilman pelkoa siitä, että lattialle unohtui jotain, johon imuri jää jumiin. Lisäksi lataustelakan pölysäiliön ansiosta myöskään pölysäiliön tyhjennystä ei tarvitse tehdä kuin muutaman kerran vuodessa.

Kun vielä mukaan heitetään erinomaisesti suomennettu älypuhelinsovellus sekä paljon aiempaa paremman näköinen lataustelakka, on paketti kasassa.

Jos nyt jostain pitäisi vielä esittää toiveita iRobotin suunnittelijoille, niin toivoisin joskus tulevaisuudessa roboa, joka osaa nostaa itseään useamman sentin verran ilmaan tarvittaessa. Näin esim. mattojen päälle kiipeäminen ja kynnysten ylittäminen onnistuisi helposti.

Mutta näistä pienistä toiveista huolimatta... Roomba j7+ on mielestäni markkinoiden paras robotti-imuri.

Kannattaako Roomba j7+ ostaa?

Tämä on vaikea kysymys, koska Roomba j7+ maksaa tätä kirjoitettaessa lähes tuhat euroa ja tavallisella lataustelakalla varustettu Roomba j7 maksaa sekin noin 600 euroa.

Jos kotona ei koskaan loju mitään epämääräistä sälää lattialla, kaikki johdot on siististi vedetty nippusiteillä piiloon ja olet muutenkin todella tarkka lattioille kertyvän ryönän osalta, niin vastaus on ... ei, ei kannata. Silloin suosittelemme ennemmin ostamaan Roomba i7+:n, joka on selkeästi halvempi, mutta esteiden väistelyä lukuunottamatta lähes identtinen imuri.

Mutta jos olet harkitsemassa roboimuria ja kotoa löytyy vaikkapa sekalainen määrä lapsia - tai aikuisia - jotka unohtelevat jatkuvasti puolet omaisuudestaan lattialle lojumaan, kannattaa Roomba j7:aa harkita.


Ja varsinkin siinä tilanteessa, että omistat jo ennestään robotti-imurin, mutta vihaat sen käyttämistä, koska sitä varten pitää aina kerätä puoli asuntoa piiloon ennen robotin käynnistämistä... suosittelen Roomba j7:aan tutustumista lämpimästi.

Lemmikkitaloudessa Roomba j7+ - ja nimenomaan sen plussamalli - osoittaa pätevyytensä erittäin hienosti: se on erittäin hyvä imuroimaan karvat lattioilta ja matoilta ja lisäksi esteiden väistely osaa tunnistaa lemmikkien lelut - ja pahamaineiset lattialle tulleet vahingot.

Mutta vajaa tuhat euroa on paljon rahaa, joten suoraa vastausta tähän on mahdotonta antaa.

Plussat

 • Erinomaiset siivouskartat
 • Erittäin hyvä siivousjälki, sekä kovilla pinnoilla että matoilla
 • Sopii mainiosti myös lemmikkitalouteen
 • Selkeä, suomenkielinen sovellus
 • Pölysäiliö täytyy tyhjentää vain muutaman kuukauden välein
 • Osaa väistellä lattialle unohtuneet esteet, kuten sukat, johdot ja lelut
 • Osaa jatkaa siivousta latauksen jälkeen (recharge and resume)


Miinukset

 • Hinta
 • Kertakäyttöiset latausaseman pölypussit
 • Hidas latautumaan


Tähdet

AfterDawn: 5/5 tähteä

Lue myös nämä

Osallistu keskusteluun keskustelualueillamme, kysele meiltä mielipiteitä robotti-imureista tai jaa omasi.

7 KOMMENTTIA

ile891/7

Mainitsitte tuosta J7 muunnospaketista. Mistä sen voisi ostaa? En ainakaan itse ole vielä löytänyt kyseistä pakettia mistään.

dRD2/7

Lainaus:

Mainitsitte tuosta J7 muunnospaketista. Mistä sen voisi ostaa? En ainakaan itse ole vielä löytänyt kyseistä pakettia mistään.

Ainakin kaikkiin aiempiin Roombiin noita on saanut. Tosin niitäkään ei oikein helpolla ole löytänyt - mutta niitä on ollut olemassa :-)

Kysyn maahantuojalta asiasta ja palaan, kun saan tähän tiedon!

dRD3/7

Maahantuojalta saatiin vastaus tuohon Roomba j7:n "muuttamiseksi" j7+:ksi eli Clean Base + sovitussetti:

Lainaus:

Vastaus on huoltoliikkeemme Piketa.

Piketalta saa erikseen hankittua tuota tyhjennyssäiliötä (i3 ja i7 malleihin, sekä j7) telakan mukana tulee myös pölysäiliö missä tuo reikä tyhjennystä varten.


ile894/7

Kiitos paljon. Kysäisin hintaa Piketalta saman tien ja vastailivat seuraavasti:

Lainaus:

Telakalla on hintaa 319€ ja tyhjennysreiällä oleva säiliö on 36,90€. Tähän vielä postikulut 6,90€.


dRD5/7

Lainaus:

Kiitos paljon. Kysäisin hintaa Piketalta saman tien

Loistavaa! Lisäsin nyt artikkeliinkin maininnan tuosta hinnasta ja tahosta, jolta muunnospakettia voi kysellä.

miihkaili6/7

Itse laittaisin tuosta akun koosta pitkän miinuksen. Meillä tuo joutuisi huonolla tuurilla imuroimaan 3 kertaa päivän aikaan ja viimesin menis todella myöhäiseksi. (Nykyään imuroi 2 kertaa päivässä)
Toisen miinuksen annan tuosta pimeällä "taskulampulla" ajosta. Toki saattaa talvella säikäyttää murtovarkaan tai sitten naapuri soittaa poliisit.
Kolmas miinus näkyy videolla kovasta "törmäilystä" seiniin. Vuorotyöläisenä ei perus imurointi herätä tulpat korvilla, mutta nuo koputukset kyllä häiritsee ja herättää.
Neljän koiran omistajana nämä pölypussilliset telakat on tarpeen. Nykyisen robon säiliö täyttyy jo yhdestä imuroinnista, mutta onneksi olen hankkinut toisen säiliön ettei joka välissä tarvi sitä putsata.

dRD7/7

Lainaus:

Itse laittaisin tuosta akun koosta pitkän miinuksen. Meillä tuo joutuisi huonolla tuurilla imuroimaan 3 kertaa päivän aikaan ja viimesin menis todella myöhäiseksi. (Nykyään imuroi 2 kertaa päivässä)

Akun kokoa ei kannata tuijottaa ihan suoraan sellaisenaan, vaan osittain siihen vaikuttaa "ajoaika" ja robon nopeus. Tässä hyvänä erona on vaikkapa testissä oleva toinen, Samsungin, imuri, joka hieroo testikohdetta 50-70 minuuttia, kun Roomba j7 kiskaisi saman asunnon 27 minuutissa.

Käytännössä sanoisin, että 100m2 asunnon saa Roomba j7:lla imuroitua yhdellä nykäisyllä ilman välilataamista. Eli kyllä 200m2 asunto menee yhdellä välilatauksella. Toki tähän vaikuttaa valtavasti se, miten "monimutkainen" pohjapiirustus asunnossa on. 200m2 tyhjän liikuntasalin imurointi todnäk kestäisi varsin lyhyen ajan vs paljon pikkuhuoneita sisältävä vastaavan kokoinen alue.

Lainaus:

Toisen miinuksen annan tuosta pimeällä "taskulampulla" ajosta. Toki saattaa talvella säikäyttää murtovarkaan tai sitten naapuri soittaa poliisit.

Esteiden tunnistamiseen ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin käyttäää kameraa, jotta robo voi "nähdä" mitä on kyseessä ja verrata sitä tietokantaan. Jos lidarilla väistelisi aivan kaikkea, jäisi huonekalujen reunat, jne imuroimatta.

Lainaus:

Vuorotyöläisenä ei perus imurointi herätä tulpat korvilla, mutta nuo koputukset kyllä häiritsee ja herättää.

Itsestääntyhjentävää ei kannata hankkia tuossa tapauksessa. Se pölysäiliön tyhjennys on kaikissa malleissa - valmistajasta riippumatta - aivan järkyttävän äänekäs operaatio. Siihen herää naapuritkin, jos sen yöllä nykäisee käyttöön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki