AfterDawn logo

Rockstar myy piraattiversiota pelistään

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vielä kymmenisen vuotta sitten ja sitä edeltävänä aikana pelit olivat pääosin yksinpelejä, jotka eivät vaatineet jatkuvaa yhteyttä internettiin ja yhtiön palvelimille toimiakseen. Tuohon aikaan pelien kopiointisuojaukset olivat pelifirmoille tärkein ase taistelussa piratismia vastaan.

Erilaiset kopiointisuojaukset saavuttivatkin jonkinlaisen ärsyttävyyden huippunsa vuosituhannen alkuvuosina, jolloin useat pelit vaativat mitä erikoisempia temppuja laillisilta ostajiltaan, jotta laillisesti ostetut pelit ylipäätään suostuivat toimimaan.

Näppärillä piraateilla elämä oli helpompaa: kun jokin krakkeriryhmä sai pelin kopiointisuojaukset murrettua, kyseisen laittoman kopion pelaaminen oli usein merkittävästi helpompaa kuin laillisen pelin pelaaminen.

Ja saman on havainnut myös pelifirma Rockstar, joka on tuonut yhtiön vanhoja pelejä myyntiin Steam-kauppapaikalle.

Yksi peleistä, vuonna 2003 julkaistu Midnight Club II kiinnitti erään uteliaan sielun huomion, joka päätti tutkia Steamissa myytävää peliä hieman tarkemmin.


Ja kappas... Rockstar myy itse kehittämäänsä 20 vuotta vanhaa peliä Steamissa nostalgianälkäisille, mutta myynnissä oleva versio on Razor 1911 -ryhmän vuonna 2003 murtama piraattikopio.

Rockstar on todennäköisesti todennut, että yhtiön omien kopiointisuojausten poistaminen pelistä Steamia varten olisi liian vaivalloista, joten yhtiö on päättänyt ottaa valmiiksi siistityn - eli "kräkätyn" - version pelistään ja pistää sen myyntiin.

Ja tapaus ei ole edes ensimmäinen laatuaan, sillä Rockstar on lisännyt Steamiin vanhojen peliensä murrettuja versioita ennenkin, mm. Manhuntin ja suomalaisillekin hyvin tutun Max Payne 2:n.

Toisinaan näppärät piraatit tekevät siis palveluksen pelien historialle ja tuottavat pelistä version, joka toimii vielä vuosikymmeniäkin myöhemmin ilman turhaa säätöä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki