AfterDawn logo

Poliisi varoittaa huijausviesteistä - pelkästään viikonlopun aikana uhrit menettäneet kymmeniä tuhansia euroja huijareille

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Erilaisia huijauksia on liikkeellä jatkuvasti, ja vaikka näistä laajasti ja usein varoitellaan, käyttäjiä päätyy huijareiden uhriksi tasaiseen tahtiin.

Poliisi on julkaissut viikonlopun aikana tiedotteen, jossa kerrotaan pankkien nimissä lähetetyistä viesteistä. Poliisin mukaan sen tietoon on tullut kuluvan viikonlopun aikana tapauksia, joissa uhrit ovat menettäneet huomattavia rahasummia klikkaamalla pankin nimissä tulleiden tekstiviestien linkkejä.

"Puhutaan useista kymmenistä tuhansista euroista, mitä suomalaiset ovat menettäneet kuluneen vuorokauden aikana. Nyt liikkeellä olevat huijausviestit vaikuttavat nopeasti katsottuina aidoilta, sillä ne saattavat ilmestyä aitojen pankkien lähettämien viestien ketjuun. Tämä saattaa herättää uhrissa luottamuksen tunnetta, minkä takia linkin klikkaamista ei tule ajatelleeksi", sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tommi Juvonen.

Poliisin mukaan huijausviestit tulevat tekstiviesteinä tai sähköpostin kautta. Aiemmin kesällä Nordea varoitteli uudenlaisesta huijauksesta, jota kutsutaan turvatilipetokseksi, ja S-Pankki huijauspuheluista.

Huijausviestissä on usein linkki, joka vie aidonnäköiselle huijaussivustolle. Sivustolla käyttäjää pyydetään syöttämään omat tietonsa, kuten pankkitunnukset.


Yleinen ohje huijausviestien ja huijauspuheluiden tunnistamiseksi on se, että pankit tai muut viranomaisesti eivät koskaan pyydä pankkitunnuksia, korttitietoja tai tunnuslukuja sähköpostilla, tekstiviestillä tai soittamalla. Viralliset viestit eivät myöskään sisällä linkkejä kirjautumiseen pankin tai muun viranomaisen sivuille.

"Jos huomaat klikanneesi haitallista linkkiä tai epäilet antaneesi pankkitietosi huijarille, olisi ensisijaisen tärkeää olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin, sillä he voivat vielä onnistua pysäyttämään rahaliikenteen. Tämän jälkeen uhri voi tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisille", Juvonen sanoo.

Jos et ole klikannut huijausviestin linkkiä, viesti kannattaa poistaa, eikä rikosilmoitusta tarvitse tehdä.

Poliisi kannustaa kaikkia puhumaan etenkin ikäihmisten kanssa huijausviesteistä ja niiden vaaroista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki